Cultuur

Slimme smoesjes hielden tijdens oorlog de controleur op afstand

Harry en Anna Steinbusch-Schnackers (1937)

In 1900 liet Hoofd der school Jan Willem Emonds De Kruishof bouwen, met veldbrandsteen gewonnen uit een groeve nabij Colmont. De hoeve werd in 1935 gekocht door huis- en mijnarts Cornelis Willemse. Vanaf 1937 waren Harry en Anna Steinbusch-Schnackers, met hun gezin van tien kinderen, de pachters van de afgelegen hoeve in het veld achter Colmont. 

Auteur
Marcel Neven

Drie keer dicht in 120 jaar: Café Keulen houdt stand ondanks corona

Kastelein Tom Keulen

Wie kent nou niet café Keulen in Klimmen, ofwel der Keul i Klumme? Dit café bestaat al 120 jaar en is nu pas voor de derde keer gesloten. De eerste sluiting was waarschijnlijk rond 1918 in verband met de Spaanse griep, de tweede aan het eind van de Tweede Wereldoorlog en de derde keer dit jaar i.v.m. de corona-epidemie. 

Auteur
Hary van Aken
Fotograaf
Hary van Aken

Erepenning voor beeldend kunstenaar Wim Steins

Willem-Alexander

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kerkrade heeft besloten om de Gouden Erepenning van de gemeente Kerkrade te verlenen aan de heer Wim Steins. De beeldend kunstenaar ontvangt de onderscheiding onder meer vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten als zelfstandig beeldend kunstenaar. De uitreiking vond plaats in HuB. Kerkrade. 

Auteur
Gemeente Kerkrade
Fotograaf
© RVD - Martijn Beekman

Corona krijgt huiskamer van Bleijerheide niet klein

Wiel Ackens

De horeca heeft het lastig in corona-tijd. Vanwege het toenemende aantal besmettingen moesten alle cafés en restaurants op 14 oktober de deuren sluiten. Tuurlijk, er zijn financiële regelingen (zoals NOW) en de horeca krijgt een eenmalige vergoeding (ca 2500 euro), maar de schade door de afwezigheid van klanten is enorm.

Auteur
Peter Trompetter
Fotograaf
Peter Trompetter

Gezocht: verhalen over Joodse onderduikers tijdens oorlog

Oproep voor verhalen Joodse onderduikers

De gemeente Brunssum en de Jack Aldewereld Stichting i.o. zijn op zoek naar verhalen over de Joodse onderduik in Brunssum tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om verhalen van mensen die persoonlijke herinneringen hebben aan deze periode. De verhalen zullen onder meer worden gebruikt voor een documentaire over de Joodse onderduik in Brunssum.

Auteur
Gemeente Brunssum
Fotograaf
Gemeente Brunssum

Boek over historie Hoensbroekse Akerstraat verschenen

Kaft van het boek

Onder auspiciën van de heemkundevereniging Hoensbroek heeft het schrijversduo Hein Giesen & Hein Bisschops weer een nieuw boek uitgegeven. Het is het zesde boek in de reeks Hoensbroekse Monografieën en het laatste vervolg in de serie over de belangrijkste straten van Hoensbroek.

Auteur
Heemkundevereniging Hoensbroek

Gemeente Brunssum last Parade 2021 af, zoekt naar alternatief

Parade

Worldfestival Parade Brunssum zal ook in 2021 niet plaatsvinden. Dat hebben het bestuur van de Stichting Worldfestival Parade en de gemeente Brunssum besloten. De Parade, die in de zomer van 2020 zou plaatsvinden, was eerder verplaatst vanwege de coronacrisis. Stichting en gemeente vinden ook een editie in de zomer van 2021 nog te risicovol.

Auteur
Gemeente Brunssum
Fotograaf
Pixabay

Huis voor de Kunsten daagt (amateur)schrijvers uit met Pronk!

Pronk! logo

Het Huis voor de Kunsten Limburg daagt met de schrijfwedstrijd Pronk! (amateur-)schrijvers uit om een tekst van maximaal 2200 tekens te schrijven die geïnspireerd is op een (kunst)object bij hen thuis of in hun directe omgeving. Meedoen kan t/m 1 februari 2021.  

Auteur
Huis voor de Kunsten Limburg
Fotograaf
Huis voor de Kunsten Limburg