Cultuur

Termijn van Heerlense stadsdichters verlengd

Gedicht

Stadsdichter Jan Widdershoven (1972) en jeugdstadsdichter Anoek Hilt (2003) blijven ook na de huidige termijn, die in 2021 zou aflopen, stadsdichters van Heerlen. Door de coronamaatregelen zijn veel activiteiten afgelast of uitgesteld en zijn niet alle facetten van het stadsdichterschap volledig tot hun recht gekomen. Gemeente Heerlen heeft daarom in overleg met de stadsdichters besloten om de termijn te verlengen tot en met januari 2022.

Auteur
Gemeente Heerlen
Fotograaf
Pixabay

Verdwenen mijnverleden uit Voerendaal en Hoensbroek

Zicht vanaf Termaar op de Staatsmijn Emma in Hoensbroek. Deze foto is rond 1970 gemaakt door Frans Hellenbrand.

Veel oudere lezers herinneren zich nog goed ons mijnverleden (de Koel). Omdat Klimmen, Termaar en Ubachsberg op een heuvel gelegen zijn, kon je tot een halve eeuw geleden de kolenmijnen van Heerlen en Hoensbroek goed zien. Velen betreuren het dat bijna alles opgeruimd is. Er vloeide menige traan toen de Lange Jan in 1976 omver geblazen werd. Deze schoorsteen van 135 m. hoog bepaalde met zijn zus de Lange Lies het gezicht van Heerlen.

Auteur
Hary van Aken
Fotograaf
Frans Hellenbrand

Pinkpop verplaatst: editie 2021 verzet naar volgend jaar

Concert

Met pijn in het hart moet Buro Pinkpop helaas de 51e editie van Pinkpop opnieuw een jaar verplaatsen. Pinkpop is traditiegetrouw een festival met grote internationale headliners & acts en dat gaat helaas voor dit jaar gewoon niet lukken. Met het wegvallen van Pearl Jam en al eerder Post Malone, begint de line-up er voor dit jaar niet goed uit te zien. Van de andere acts weten we ook niet zeker of ze in juni al kunnen komen, de onzekerheden zijn te groot.

Auteur
Buro Pinkpop
Fotograaf
Pixabay

Poëziewandeling elke derde zondag van de maand in Hoensbroek

Poëzie

Is poëzie alleen iets voor dichters in de krochten van de steden? Voor enkelen, die poëziebundels kopen. Of is er meer aan de hand? Poëzie is levendiger dan menigeen denkt. Veel mensen schrijven teksten, dagboeken, verhalen en ook gedichten. Her en der zijn poëziekringen actief. Ook in Zuid-Limburg. In de velden tussen Voerendaal en Nuth staan er her en der mooie, stalen standaarden met gedichten van bekende dichters. De taal van de jeugd is ook vol met poëzie. Rap. Hip-hop.

Auteur
Gewoon Poëzie
Fotograaf
Pixabay

Geheimzinnigheid rond verdachte molenbrand (1945)

Doc Leathers, Engelse soldaat 1945

De monumentale molen (1858) op de Vrouwenheide, bijgenaamd "de zwarte beer", werd niet op een kunstmatige heuvel (belt) gebouwd. De heuvel is op natuurlijke wijze ontstaan, daarom is de molen in de heuvel gebouwd. Dit had als nadeel dat er geen "uitgang" was en de boeren met kar en paard altijd achteruit de molen in moesten rijden.

Auteur
Marcel Neven

Lucas & Steve steken hit ‘No Diggity’ in nieuw jasje

Lucas & Steven en Blackstreet

Het internationaal geprezen dj- en producersduo Lucas & Steve heeft een van de grootste nummers uit de jaren ‘90 in een nieuw jasje gestoken: Blackstreet’s No Diggity is getransformeerd in een krachtige dance track. De originele zang- en melodielijnen en tijdloze R&B sound worden gecombineerd met stevige house tunes en warme piano-akkoorden.

Auteur
PR van Boven
Fotograaf
PR van Boven

Zomerfestival Voerendaal verplaatst naar september

Logo Zomerfestival

Cultureel Voerendaal laat in het 10-daagse cultuurfestival zien dat ze groot kan zijn met haar eigen parels! Proeven, luisteren, zien en voelen. De organisatie van het Zomerfestival Voerendaal en de gemeente Voerendaal hebben ook dit jaar moeten besluiten het Zomerfestival naar september te verschuiven. Het festival wordt georganiseerd met de op dat moment geldende coronamaatregelen. En hopelijk versoepelen die zoveel mogelijk in de maanden ernaartoe.

Auteur
Zomerfestival Voerendaal
Fotograaf
Zomerfestival Voerendaal

Verken 122 werken Heerlense street art met speciale app

Banksy

Met de gratis Street Art Cities app kunnen inwoners en bezoekers van Heerlen zelf op ontdekkingstocht. Op dit moment zijn er 122 grote én kleine street art werken in de app opgenomen. Naast de locatie, de titel en de artiest is er ook een korte beschrijving over elk werk te vinden. Lokale street art hunters zorgen ervoor dat de app actueel gehouden wordt.

Auteur
Gemeente Heerlen
Fotograaf
Pixabay

Manon Berns (Maastricht) schrijft spannend jeugdboek

Kinderboekenschrijver Manon Berns

In het nieuwe deel van de spannende jeugdboekenserie ‘Blockbusters’ (10+) van kinderboekenschrijver Manon Berns uit Maastricht staat het werk van de mysterieuze streetartist Banksy centraal. In Banksy ontmaskerd proberen de Blockbusters de identiteit van de kunstenaar te achterhalen. De Blockbusters-serie bevat spannende én leerzame boeken voor jongens en meiden.  

Auteur
Laura Vogel
Fotograaf
Harry Heuts