Natuur

Limburgse natuur in beeld bij tv-programma Natuur en Zo

Limburgse natuur

Het radioprogramma Natuur en Zo (iedere zaterdag 09:00-10:00 op L1 Radio) krijgt vanaf 2 mei ook een tv-serie. Iedere zondag 18:00 is deze te zien op L1 TV. Het tv-programma zal andere onderwerpen belichten dan het radioprogramma. Maar natuurlijk is het thema hetzelfde: het wordt een serie over de prachtige natuur in Limburg. Met bijzondere mensen, handige tuintips, en aandacht voor cultureel erfgoed.

Auteur
L1
Fotograaf
Pixabay

Cultuurfonds ondersteunt 38 projecten in eerste kwartaal

Roze tulp

Cultuur en natuur in Limburg kregen in het eerste kwartaal van dit jaar een mooie impuls van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Er werden 38 projecten ondersteund, zoals de theaterproductie 'Heb je mijn zusje gezien' van Stg. Hoge Fronten, de restauratie van een 11e eeuws geïllustreerd boek – het Evangeliarium - en de tentoonstelling ‘Huid’ in het Bonnefantenmuseum.

Auteur
Cultuurfonds Limburg
Fotograaf
Pixabay

Heerlense Dierenweide tevreden met donatie 5.500 euro

Dieren kinderboerderij

In de tweede helft van maart ontvingen de vrijwilligers van Dierenweide Lotbroek positieve berichten van de fondsen 'Frisse Wind' uit Heerlen en van het IBA-fonds 'Bewoners Maken Parkstad'. De totale bijdrage was 5.500,- Dit geld zal besteed worden aan het opknappen van de Dierenverblijven, het repareren en verlengen van de omheining en het onderhoud van de natuurlijke omgeving van de dieren.

Auteur
Dierenweide Lotbroek
Fotograaf
Pixabay

Vergroen je tuin met subsidieregeling gemeente

Vergroening

Klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten. De Limburgse gemeenten van de regio Maastricht en Heuvelland, Waterschap Limburg (WL) en Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) nemen al maatregelen om wateroverlast, droogte en hittestress te voorkomen en de kwaliteit van water te bewaken. Deze maatregelen zijn helaas niet genoeg om het waterprobleem blijvend op te lossen.

Auteur
IVN
Fotograaf
Pixabay

Ontdek lammetjes op de heide met speciale speurtocht

Lammetje

Helaas kunnen we, door de maatregelen rondom het coronavirus, dit jaar geen Lammetjes Dag vieren op de Brunssummerheide zoals we dat gewend zijn. Om deze bijzondere en vrolijke gebeurtenis in het voorjaar niet zomaar voorbij te laten gaan, zijn we op zoek gegaan naar een mooi alternatief. Je kunt tot het eind van deze maand gratis een speciale lammetjes-speurtocht downloaden, die je op elk gewenst moment met je kinderen kunt gaan lopen.

Auteur
Natuurmonumenten
Fotograaf
Natuurmonumenten

Heerlen plant de eerste bomen van groot 1000-bomenplan

Boom

Bij basisschool De Mheyster bij het Aldenhofpark worden de eerste 8 bomen geplant van het 1000 bomenplan. Heerlen heeft meerdere plannen om de stad groener te maken. Specifiek voor de bomen van het 1000 bomenplan is dat het 'klimaatbomen' zijn. Ze moeten de hittestress van het veranderend klimaat tegengaan door schaduw en verdamping. Ze dragen ook bij aan voorkomen van wateroverlast bij forse buien. Ze moeten de omgeving prettiger maken en daarmee bijdragen aan de gezondheid van mensen.

Auteur
Gemeente Heerlen
Fotograaf
Pixabay

Heerlen fleurt op dankzij grootschalig bloemenproject

Madeliefje

Heerlen gaat op zes plekken in de stad bloemenzaad inzaaien om saaie, vaak braakliggende terreinen te veranderen in een prachtige bloemenzee. De gemeente haakt daarmee in op een initiatief van de Provincie Limburg en IKL (Instandhouding Kleine Landschappen) om een bloemenlint te creëren door de hele provincie, van Zuid tot Noord. Op deze manier ontstaan bloemrijke oases, boordevol voedsel voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten, en een beschutte leefplek voor allerlei andere dieren.

Auteur
Gemeente Heerlen
Fotograaf
Pixabay

IBA investeert 90.000 euro in verbetering Schutterspark

Bloemen

IBA Parkstad stelt in totaal 90.000 euro beschikbaar voor het Schutterspark. De IBA-gelden zullen worden gebruikt om een historische analyse van het park te maken, om vervolgens het park op te schonen en op te poetsen. Ook wordt het oorspronkelijke ontwerp, waar mogelijk, in ere hersteld. Het park zelf is de attractie, aldus IBA.

Auteur
Gemeente Brunssum
Fotograaf
Pixabay

Landelijke protesten omtrent klimaat op zondag 14 maart

Appel in de regen

Op zondag 14 maart gaat in ruim 40 plaatsen in heel Nederland het #Klimaatalarm. Van Groningen tot Heerlen en van Deventer tot Den Haag laten mensen van zich horen met coronaproof acties en activiteiten. Van samen klimaatprotestliederen zingen onder de rook van Tata Steel tot 240 kilometer tegen de Zeeuwse zeewind in fietsen voor het Klimaatalarm. Van een protestmars in Eindhoven tot de noodklokken luiden in Haarlem. Allemaal onder het motto: 'Het klimaat wacht niet!

Auteur
Milieudefensie
Fotograaf
Pixabay

IVN helpt torenvalken aan een nieuw onderkomen

Torenvalk

In de nabijheid van Brasserie Nieuw Ehrenstein ongeveer 200 meter richting de Craneweier staat op de afscheiding van het akkerland en het weiland met de verschillende waterloopjes die afkomstig zijn van de bronvijver bij Nieuw-Ehrenstein een stalen buis waar jarenlang een nestkast voor torenvalken heeft gehangen. Deze nestkast is altijd bewoond geweest door torenvalken die hun territorium hebben in de Anstelvallei en de weilanden erom heen.

Auteur
IVN Kerkrade
Fotograaf
Olaf Op den Kamp