Voerendaal

Pastoor Crutzen vertrekt uit Klimmen

Kerkje

Het Klimmense parochieblad meldde dat pastoor Frans Crutzen op Paaszondag 4 april in de mis van 11 uur afscheid neemt als pastoor van Klimmen. Hij heeft dan de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Er vindt geen afscheidsreceptie plaats. Het kerkbestuur deelt verder mede dat men op zoek is naar kandidaten voor de functie van kerkmeester. Er is immers nog slechts één kerkmeester in functie is en dat is Jan Lipsch.

Auteur
Hary van Aken
Fotograaf
Pixabay

Gezocht: "viezerik" die afval dumpt rond speeltuin Kunrade

Afvaldumping

Wij zijn dringend op zoek naar een "viezerik" die sinds een jaar regelmatig op het fietspad of rond de speeltuin een boodschappentas met afval deponeert. Vaak staan deze tassen ook tussen het struikgewas of zelfs onder een afvalbak van de gemeente. Dat wij het woord viezerik gebruiken, heeft mede te maken met de inhoud van de boodschappentassen. Een deel van de inhoud bestaat uit huishoudelijke resten, maar ook uit keukenrolpapier met menselijke poeprestanten.

Auteur
Buurtvereniging Kundesj Heem
Fotograaf
Buurtvereniging Kundesj Heem

Gemeenteraad Voerendaal stemt in met zonneweides

Zonneweides

Onlangs vergaderde de Voerendaalse gemeenteraad 5 uur lang online over het plan om zonnevelden ter grootte van 30 hectare (60 voetbalvelden) verspreid over 23 locaties aan te leggen in de gemeente Voerendaal. Via een petitie met 1100 handtekeningen van inwoners was de raad verzocht om de goedkeuring van dat plan uit te stellen en nader overleg te plegen met de bevolking.

Auteur
Hary van Aken
Fotograaf
Hary van Aken

Na bevrijding zorgden soldaten uit VS voor sensatie in Heerlen

Marlene Dietrich

Vanaf juni 1944 waren veel Amerikaanse soldaten getekend door de strijd. Het geallieerde opperbevel besloot daarom zogenaamde Restcenters op te richten, waar de manschappen konden uitrusten en enig vertier hadden. Na de bevrijding van Heerlen op 17 september ‘44, werd besloten daar een groot “Rest and Recreation center” op te zetten. Heerlen werd overspoeld door soldaten uit de hele regio. Ook de soldaten die op Ubachsberg gelegerd waren, bezochten regelmatig het Restcenter. 

Auteur
Marcel Neven

Bijzondere begrafenis met koe in Klimmen

Begrafenis koe

Op 26 januari vond in Klimmen een bijzondere begrafenis plaats. Daar werd de overledene, de 103 jaar oude Bella Horsmans, afgehaald bij het ouderlijke huis met een lijkkar getrokken door een koe. 

Auteur
Hary van Aken
Fotograaf
Hary van Aken

Herinneringen aan gemist carnaval

Carnavalswagen

Tijdens de laatste 60 jaar vielen de carnavalsoptochten slechts sporadisch uit. Soms was sneeuw de oorzaak en momenteel de corona-epidemie. Velen missen nu de Vastenavond en de optochten en kunnen genieten van foto's van vroegere optochten uit de tijd dat coronabeperkingen nog niet van kracht waren. 

Foto: Carnavalsoptocht vorig jaar langs de Sint Remigiuskerk in Klimmen

Auteur
Hary van Aken
Fotograaf
Hary van Aken

Twaalf Bokkenrijders Retersbeek gingen in 18e eeuw aan de galg

In dit huis in de Heek zou de beruchte herberg van Bosch gevestigd zijn geweest

Tijdens de 18e eeuw was er een Bokkenrijdersbende actief in Limburg, alhoewel dat door tegenwoordige historici ontkend wordt. Uit die tijd zijn veel processtukken bewaard gebleven, maar volgens critici hebben veel verdachten op de pijnbank de namen van onschuldige bekenden genoemd. Hoe het ook zij, ga ik gemakshalve uit van een kern van waarheid.

Auteur
Hary van Aken
Fotograaf
Hary van Aken

Wegwerkzaamheden Ransdaal eindelijk afgerond

Wegwerkzaamheden

Het kerkdorp Ransdaal stond met kerst weer helemaal open voor het verkeer. Het dorp en vele passanten waren opgelucht dat de wegwerkzaamheden eindelijk (na enkele jaren) voorbij waren en het normale verkeer weer doorgang kon vinden. 

Auteur
Hary van Aken
Fotograaf
Pixabay

Achtervolging inbrekers in Craubeek

Inbraken

Begin december vonden in Craubeek weer enkele inbraken plaats. Terwijl de schrik er in het Klimmense gehucht weer in zat, werden twee verdachte figuren gesignaleerd. Daarop ontstond een klopjacht van een tiental buurtbewoners en drie politiewagens om de vermoedelijke inbrekers aan te houden. De verdachten bleken echter gevlucht en onvindbaar te zijn. 

Auteur
Hary van Aken
Fotograaf
Pixabay

Files in het Heuvelland door eerste sneeuwvlokjes

Sneeuwlandschap rondom de Vrouwenheide

De sneeuwmelding van vrijdag 8 januari op landelijke tv leidde tot files in het Heuvelland. Iedereen in de coronatijd wilde weer eens na 10 jaar genieten van de sneeuw. Diezelfde vrijdag nog verdween in het laag gelegen Voerendaal de natte sneeuw. In het veel hoger gelegen Ubachsberg bleef de sneeuw dagen liggen en konden wandelaars genieten van het prachtige sneeuwlandschap rond de Vrouwenheide.

Foto: Sneeuwlandschap rondom de Vrouwenheide

Auteur
Hary van Aken
Fotograaf
Hary van Aken