Tv-serie Plankenkoorts brengt creativiteit in huiskamer

Auteur
L1

De theaters zijn nog steeds gesloten vanwege de coronamaatregelen, maar ook Limburgse theatermakers zitten niet stil. Parkstad Limburg Theaters en L1 bieden een alternatief podium op televisie, zodat het grote publiek toch kan genieten van (delen uit) voorstellingen. Met de tv-serie Plankenkoorts wordt de creativiteit naar de huiskamer gebracht.

Het programma is dit voorjaar wekelijks te zien op L1 TV. Iedere zaterdag onder andere om 18:00, 19:00 en 21 :00 uur. Het aanbod is heel gevarieerd, van cabaret tot muziek, van toneel tot dans.

L1-hoofdredacteur Leo Hauben: “L1 hecht groot belang aan zijn rol als cultuurdrager. Daarom maken we veel extra ruimte in deze lastige coronatijden voor de Limburgse cultuur. We kunnen dat niet alleen. Daarom zijn we blij met de samenwerking met Parkstad Limburg Theaters. De opnames vonden plaats in het theater in Heerlen.”

De inhoud van Plankenkoorts:

15 mei: Türmác (toneel)

De nieuwe theatrale vertelling Türmác neemt de kijker mee naar de hoogtijdagen van de mijnstreek. Gastarbeiders uit alle windstreken kwamen naar Zuid-Limburg en er ontstond een diverse samenleving waar allerhande talen, culturen en achtergronden samenkwamen in een nieuwe cultuur. De tekst werd geschreven door Wiel Beijer. Leòn Ali Cifteçi speelt Ali en de regie is in handen van Sander van Egmond (Toneelgroep Maastricht).

22 mei: Project Bijna Af (muziek en cabaret)    

Sketches en muziek, een lach en een traan, glimlach en verwondering over de tijd die voor ons ligt. Het is bijna Lente, het is Bijna Zomer, het einde van de pandemie is bijna in zicht. Het is Bijna Af. Muziek gemaakt door Paul van Loo, Ivo Rosbeek, Paul Logister en de Lotgenoten. Ook Janneke en Maartje Meessen zijn van de partij als Roger Lataster en Raymond Clement proberen de werkelijkheid in cabaret om te zetten. Mét de Paashaas.

29 mei: Blurred Lines (dans)

Proeftuin dans, een initiatief om dans onder de aandacht te brengen bij zowel bestaand als nieuw publiek, ontwikkelde de voorstelling Blurred Lines. Dominique Vleeshouwer, winnaar van de Nederlandse muziekprijs, en Redouan “Redo” Ait Chitt, winnaar van de Zwaan, hebben dit project samen opgetuigd. Een voorstelling waarin slagwerk en virtuoze (break)dance worden gecombineerd. ‘Strijd’ staat centraal.

5 juni: Yīn (muziek)

De band Yin vindt zijn oorsprong in Zuid-Limburg. Ook de Thaise psych-rock en funk is van dicht bij huis. Het is de creatie van het Maastrichtse duo Kees Berkers en Yves Lennertz. Samen nemen zij tropische muziek onder handen, in dit geval Zuidoost-Aziatische muziek uit de jaren zestig en zeventig. Van easy listening tot disco, maar vooral de spacy synthesizers springen eruit.

12 juni: Remy Evers (cabaret)

Remy Evers uit Maastricht – Amby om precies te zijn - noemde zijn eerste solovoorstelling Gewoon Remy. Met deze voorstelling won hij in 2019 de juryprijs van cabaretfestival Cameretten. Uit het juryrapport: “Meteen in de eerste scène wordt duidelijk dat Remy Evers een groot acteertalent heeft met een goed gevoel voor timing. Hier staat een sympathieke loser die de aandacht trekt met zijn ongewone manier van campagne voeren.”

19 juni: Kronos Trio (klassieke muziek)  

Drie studentes aan het Conservatorium van Maastricht slaan in 2020 de handen in elkaar. Cecilia Alcande Mayordomo (klarinet), Carmen López Hernández (piano) and Delia Sainz García (cello) brengen naast bekende meesterwerken ook werken van minder bekende componisten, vanaf het classicisme tot onze tijd.

26 juni: Heb je mijn zusje gezien? (kindervoorstelling)

"Heb je mijn zusje gezien?" is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Joke van Leeuwen. Het verhaal is door Hoge Fronten bewerkt tot een beeldende, muzikale en grappige familievoorstelling voor de allerkleinsten. De tekeningen van Joke van Leeuwen vormen de inspiratiebron voor de personages, de kostuums en het decor. Joke staat op het podium als verteller.

Uitzendtijden:

  • Zaterdagen: 14:00, 15:30, 18:00, 19:00 en 21:00 uur
  • Zondagen: 12:30 en 14:20 uur
  • Donderdagen: 21:00 uur

L1 kijk én luister je via de L1 en 1Limburg app.

Dans L1
Fotograaf
L1