Twee Limburgers genomineerd voor Wetenschapstalent 2021

Auteur
New Scientist

Het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist presenteert vandaag op zijn website de 15 genomineerden voor de titel van het grootste wetenschapstalent van Nederland en Vlaanderen. De genomineerden komen uit alle hoeken van de wetenschap: van onderzoek naar de groei van het babybrein in de baarmoeder tot de ontwikkeling van een hitteschild voor kernfusiereactoren. Het publiek kan via newscientist.nl/talent stemmen en zo meebepalen welke wetenschapper zich op 10 juni tot Wetenschapstalent 2021 kroont. De online stembus is open van 20 april tot en met 3 mei.

De verkiezing wordt dit jaar voor de zesde keer gehouden. De editie van vorig jaar viel in het water als gevolg van de coronacrisis. In 2019 won kustwaterbouwkundige Matthieu de Schipper namens de Technische Universiteit Delft. De verkiezing is bedoeld om het onderzoek van jonge wetenschappers een podium te geven. “We zijn heel blij dat we na een jaar afwezigheid weer terug zijn met deze verkiezing”, zegt Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist. “Al maanden leven we bij de waan van de dag, maar de wetenschap bezit de kracht om ook verder vooruit te kijken. Welke visies en ontwikkelingen hebben invloed op onze wereld voorbij de coronacrisis? Deze lijst genomineerden uit Nederland en Vlaanderen laat zien hoe hoog het onderzoeksniveau hier is en uit welke hoeken de wetenschappelijke doorbraken van morgen kunnen komen.”

Twee van de genomineerde onderzoekers komen uit Limburg. Ze zijn beiden verbonden aan Maastricht University.

Aurélie Carlier (1987, Maastricht University)

Voordat piloten in een vliegtuig stappen, oefenen ze moeilijke handelingen eerst in een vluchtsimulator. Waarom maken we bij medisch-wetenschappelijk onderzoek niet gebruik van zo’n virtuele oefenruimte? Die vraag stelde Aurélie Carlier zichzelf. Ze ontwikkelde een ‘virtuele patiënt’ om botbreuken beter te begrijpen. Achter de computersimulaties gaan wiskundige modellen schuil die weefselherstel en interacties tussen cellen en biomaterialen beschrijven. De virtuele patiënt draagt niet alleen bij aan een beter begrip van botheling, maar ook aan de ontwikkeling van nieuwe therapieën. Normaal zijn daar dierproeven of grote klinische studies voor nodig. De simulaties versnellen het onderzoek doordat ze in kaart brengen wat goed en minder goed werkt. Hierop wordt ‘in het echt’ voortgeborduurd. Dit is ook belangrijk voor zeldzame ziektes waarvoor, vanwege het kleine aantal patiënten, geen grote klinische studies mogelijk zijn.

Kay Deckers (1988, Maastricht University)

We worden steeds ouder. Daardoor zou dementie in Nederland en België op den duur zomaar volksziekte nummer één kunnen worden. Dementie is nog altijd niet te genezen, maar het persoonlijke risico op dementie is wel te verlagen. Kay Deckers ziet het als zijn persoonlijke missie om mensen bewust te maken van de invloed die ze hier zelf op hebben. Hij bracht de belangrijkste positieve en negatieve factoren in kaart die bepalen hoeveel risico iemand loopt op het ontwikkelen van dementie. Een belangrijke beschermende factor blijkt een gezonde leefstijl. Deckers combineerde zijn bevindingen in een score die inzicht geeft in je hersengezondheid. Ook maakte hij een app die je helpt om je bovenkamer fit te houden.

Publieks- en juryoordeel

Universiteiten en kennisinstellingen hebben de afgelopen maanden hun jonge talenten aangedragen. Uit deze kandidaten zijn 15 toptalenten geselecteerd waar het publiek op kan stemmen. Na de publieke stemronde buigt een jury zich over de vijf kandidaten met de meeste stemmen. Hieruit volgt een nummer één, twee en drie.

De jury wordt dit jaar voorgezeten door deeltjesfysicus Jorgen D’Hondt en directeur van het Rathenau Instituut Melanie Peters. De andere juryleden zijn Jeroen de Ridder (voorzitter De Jonge Akademie in Nederland), Sylvia Wenmackers (covoorzitter Jonge Academie in Vlaanderen) en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist). De winnaar van de titel New Scientist Wetenschapstalent 2021 ontvangt een geldprijs van 2500 euro, mede mogelijk gemaakt door het Rathenau Instituut.

Prijsuitreiking

Op 10 juni wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het evenement New Scientist Live in De Balie te Amsterdam. Deze avond geven de drie finalisten een presentatie over hun onderzoek. Hoofdspreker is immunoloog Ab Osterhaus. Aan het eind van de avond volgt de feestelijke prijsuitreiking. Het evenement is te volgen via een gratis stream op newscientist.nl/talent. Als de coronasituatie publiek toelaat, zal daar op deze website te zijner tijd informatie over te vinden zijn.

Wetenschap
Fotograaf
Pixabay