Mijnmuseum organiseert Pungeljacht door Mijnstreek

Auteur
Nederlands Mijnmuseum

Op woensdag 21 april organiseert het Nederlands Mijnmuseum een pungeljacht. Op twaalf plekken in de voormalige Mijnstreek worden er pungels verstopt. Een foto op de Facebook-pagina van het museum geeft telkens een hint over de locatie. In de pungels zitten leuke prijzen! Met deze ludieke actie voor jong en oud wil het museum inwoners van de Mijnstreek een hart onder de riem steken voor het opgebrachte geduld van het afgelopen jaar. 

Woensdag 21 april valt midden in de Nationale Museumweek. Voor het tweede jaar op rij vinden de activiteiten bij aangesloten musea voornamelijk online plaats. Het Nederlands Mijnmuseum ziet met de pungeljacht een mogelijkheid voor een coronaproof offline activiteit. Tijdens de Nationale Museumweek geven musea extra aandacht aan hun collectie, met als onderwerp vrijheid gericht op hetgeen dat er nog wél kan.

De pungel

De pungel was een belangrijk symbool van het mijnwerkersleven. De pungel bestond uit een met de punten bijeengeknoopte theedoek, blauw-wit geblokt, waar de werkkleding van de mijnwerker inzat. Schoon ging de pungel mee naar de mijn aan het begin van de werkweek en vies kwam deze aan het eind van de week mee terug, zodat vrouw of moeder ‘m kon wassen. In de pungels van de pungeljacht zit geen vuil wasgoed, maar een paar leuke verrassingen voor de vinder.

Meedoen?

Iedereen kan meedoen met de pungeljacht. De hele dag worden op de Facebook-pagina van het Nederlands Mijnmuseum foto’s geplaatst met hints naar de locaties. Er worden in totaal twaalf pungels verstopt in de buurt van elke voormalige mijn. 

Pungeljacht
Fotograaf
Nederlands Mijnmuseum