FIOD vindt illegale sigarettenfabriek in De Koumen

Auteur
Redactie

De Douane en de FIOD hebben woensdag 24 maart succes behaald in de aanpak van handel in illegale sigaretten en accijnsfraude. Tijdens een gezamenlijke actiedag zijn vijftien bedrijfspanden, waaronder een gebouw in Hoensbroek, in verschillende plaatsen bezocht.

De FIOD heeft in Schaijk een werkende illegale sigarettenfabriek opgerold en in Hoensbroek een illegale sigarettenfabriek in opbouw ontmanteld. Op beide locaties werd een volledige productielijn voor illegale sigaretten aangetroffen. Het vermoeden is dat deze fabrieken ieder ruim 1 miljoen sigaretten per dag kunnen produceren, dat neerkomt op een accijnsnadeel van €243.250 per locatie per dag.

Het gebouw in Hoensbroek op industrieterrein De Koumen waar woensdag een inval plaatsvond, werd jarenlang gebruikt als postkantoor. PostNL sloot deze locatie in 2018 en vorig jaar werd het pand voor 1,1 miljoen euro gekocht door een 63-jarige koper. Hij wordt niet als verdachte gezien, meldt 1Limburg. De Douane heeft (accijns)controles ingesteld, daarbij zijn illegale tabak en sigaretten gevonden. Drie panden zijn overgedragen aan de politie, nadat materiaal voor de productie van hennep was aangetroffen.

Miljoenen sigaretten

Er zijn 21 mannen met de Poolse en Oekraïense nationaliteit aangehouden. In totaal is in beslag genomen: 5,4 miljoen sigaretten, 40.000 kilo tabak, 800 kilo waterpijptabak, tientallen pallets met verpakkingsmateriaal, vloeipapier, filters, lijm, aggregaten en jammers.

Als deze sigaretten en de tabak op de Nederlandse markt zouden zijn afgezet, dan was de Nederlandse Staat ongeveer 8,5 miljoen euro aan accijns misgelopen. De illegale fabrieken zijn ontmanteld. Domeinen Roerende Zaken heeft 15 trailers met machines en grondstoffen afgevoerd en laten vernietigen. De onderzoeken van de FIOD staan onder leiding van het Functioneel Parket.

Eerdere invallen

De FIOD doet regelmatig invallen in locaties waar illegale sigaretten in beslag worden genomen. Zo werden in augustus 2017 in samenwerking met de politie in Brunssum vijf verdachten aangehouden voor sigarettensmokkel. De FIOD betrapte de mannen in een loods, waarin 10 miljoen merkvervalste sigaretten waren opgeslagen.

In de Eindstraat in Brunssum was het in september 2019 raak. Daar vond de politie vervalste merkkleding en illegale sigaretten. In oktober 2019 viel de Douane en de FIOD op meerdere plekken in Limburg binnen: Stramproy, Brunssum, Eygelshoven, Roggel en Weert. Bij die actie zette de FIOD 150 mensen in en de Douane 80 medewerkers. De bende had voor zeker 100 miljoen euro aan sigaretten geproduceerd. In mei 2020 legde de Douane op een bedrijventerrein in Venray beslag op 8 miljoen illegale sigaretten.

Bert Langerak, voormalig directeur Opsporing FIOD, meldde twee jaar geleden aan 1Limburg dat de afzet van illegale sigaretten via allerlei kanalen verloopt. "Dat gebeurt bij sportverenigingen, in de horeca, in de 24-uurssupermarkten, uit de kofferbak en via websites. Als je willens en wetens dit soort goedkope sigaretten rookt, houd je ook een bepaald soort criminaliteit in stand. Dat roken slecht is voor je gezondheid is algemeen bekend. Maar in de illegale sigaretten zit vaak nog meer rommel."

Aanpak handel in illegale sigaretten en accijnsfraude

Door de grote winsten in de handel van illegale sigaretten en tabak worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld. Ontduiken van accijnzen en omzetbelasting is een misdrijf en het leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Ook ondermijnt de illegale productie van sigaretten het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat. OM, Douane en FIOD werken intensief samen om de criminele organisaties die zich hiermee bezig houden te ontmantelen en om het grote geld dat ermee verdiend wordt af te pakken.

Sigaretten
Fotograaf
Pixabay