Thijs H: Mijn ouders zijn geschoffeerd door rechtbank en OM

Auteur
Redactie

De 29-jarige Thijs H. heeft vrijdag 26 maart tijdens een regiezitting bij het gerechtshof in Den Bosch uitgelegd waarom hij in beroep gaat tegen zijn straf. Zo vindt hij onder meer dat zijn ouders zijn geschoffeerd door de rechters in Maastricht.

Thijs H. werd op 30 juli 2020 door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Hij pleegde op 4 mei 2019 een moord op een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes in Den Haag. Op 7 mei 2019 pleegde hij twee moorden, op een 63-jarige vrouw en op een 68-jarige man, op de Brunssummerheide te Heerlen.

De Brunssumer deed dit in een psychose; hij had via berichten de opdracht gekregen te moorden, anders zou zijn familie iets ergs overkomen. De deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) hebben mede op basis van de ten tijde van het onderzoek in het PBC beschikbare informatie, geadviseerd de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Na uitgebreide overwegingen en deels op basis van na het onderzoek in het PBC beschikbaar gekomen informatie, beoordeelde de rechtbank de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Daardoor kon de rechtbank niet alleen tbs, maar ook gevangenisstraf opleggen.

Zes nabestaanden vorderden schadevergoeding van Thijs H. Vier vorderingen werden geheel toegewezen, een vordering gedeeltelijk en een vordering werd afgewezen. De verdachte diende in totaal € 103.498,08 te vergoeden.

Thijs H. legde vrijdag aan de rechter uit dat door de rechtbank aannames zijn gedaan die niet kloppen. "Ik kan het maar moeilijk verkroppen dat de rechtbank mijn ouders en vrienden heeft geschoffeerd."

Het Openbaar Ministerie uitte vorig jaar tijdens de rechtszaak kritiek op de houding en het gedrag van de ouders van Thijs H. Het OM denkt dat de ouders sporen hebben gewist. Op 7 mei 2019 verliet Thijs H. het ouderlijk pand om circa 10.15 uur en keerde om 13.30 uur terug, met bloedspatten op zijn kleding en geestelijk verward. Volgens het OM was toen al bekend dat er twee moorden op de heide hadden plaatsgevonden. Ook de moord in Den Haag enkele dagen eerder was in het nieuws geweest. Het OM vindt het vreemd dat de ouders niets hebben gemeld. "Integendeel, ze wassen zijn kleding, zijn rugzak en het mes." Ook zouden de ouders volgens het OM de Haagse studio van Thijs H. hebben opgeruimd om het sporenbeeld te verstoren.

Zijn advocaten Job Knoester en Serge Weening vertelden vrijdag tijdens de regiezitting tegen de rechter dat Thijs H. in een psychose verkeerde toen hij de drie mensen doodde. Job Knoester: "Die psychose is de enige reden, er is geen ander motief denkbaar. Thijs is geen psychopaat die genoegen haalt uit geweld." Volgens de advocaten had Thijs H. waanideeën en doodde hij daarom. Indien een verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, kan geen celstraf worden opgelegd.

De rechtbank was vorig jaar van mening dat Thijs H. symptomen aandikte en dat hij achteraf gedragingen inkleurde om volledig ontoerekeningsvatbaar te worden verklaard. Volgens de rechtbank bleek uit getapte telefoongesprekken dat zijn ouders instructies hiervoor hadden gegeven, zo stond in het vonnis

Job Knoester heeft overigens de plaats ingenomen van advocaat Joost de Bruin, die Officier van Justitie is geworden. Knoester heeft een indrukwekkend staat van dienst en wordt alom geroemd. Zo verdedigde hij Malek F., verdacht van de steekpartij bij de Haagse Hogeschool en Jos de G., veroordeeld voor verkrachting van en doodslag op Nicole van den Hurk.  

Knoester en Weening willen Robert Horselenberg, rechtspsycholoog Universiteit Maastricht, inschakelen om iets te zeggen over de waarde van de verklaringen van Thijs H. Ook psychiater en klinisch farmacoloog Robbert-Jan Verkes (Radboud Universiteit) moet, als het aan de verdediging ligt, bevraagd worden over de invloed van medicijngebruik op gedrag. De ouders en de zus willen nu wel verklaren, eerder maakten zij gebruik van het verschoningsrecht.

Het Hof komt op 2 april met de beslissingen over de onderzoekswensen naar buiten. De volgende zitting is op 28 juni.

Justitia
Fotograaf
Pixabay