Podcast De Limburgse Taal bespreekt behoud van dialecten

Auteur
de Limburgse Taal

In opdracht van de stichting LIMx en met financiële steun van de provincie Limburg en Veldeke Limburg maken Ruud Kleinen en Harry Rouschop een podcast over het Limburgs dialect: ‘de Limburgse Taal & …’. Ze onderzoeken welke rol het dialect speelt in de Limburgse maatschappij. Frans Pollux maakt voor elke aflevering een muzikale column. Vanaf vandaag is aflevering 3 van de podcast te beluisteren waarin de hoeveelheid aan dialecten centraal staat. Te gast zijn Marc Hermans en Martijn van Helvert.

Ondernemer, bestuurder en artiest Marc Hermans vertelt over zijn ervaringen met de verschillende dialecten. Hij moest zijn Kerkraads dialect altijd aanpassen om verstaanbaar te zijn. Toch is hij een voorstander van het behoud van de oorspronkelijke dialecten. Dialect verbindt ons met de plek waar we wonen en leven. Liedjes spelen daarin een belangrijke rol. De Limburgse Tweede Kamerleden vinden dat er meer gedaan moet worden aan het behoud van het Limburgs. Ze zijn daarom een petitie gestart: steun de Limburgse taal. Parlementariër Martijn van Helvert is initiatiefnemer. Columnist Frans Pollux steekt de draak met Marc Hermans.

De aflevering zijn te beluisteren via de website www.delimburgsetaal.nl en via diverse podcastplatforms waaronder Spotify, Apple Podcasts, en Anchor. Elke 14 dagen verschijnt een nieuwe aflevering. 

De makers

Ruud Kleinen (Heerlen 1978) presenteert iedere werkdag het radioprogramma Route Regio bij de Limburgse regionale omroep L1. Hij maakt en presenteert ook verschillende tv-programma's en is documentairemaker. Met een vader uit Waubach en een moeder uit Eys groeide hij op in Rimburg. Ruud noemt zijn eigen plat dan ook 'fusion', en kan niet wachten het aan zo veel mogelijk mensen te laten horen.

Harry Rouschop (Sint Geertruid 1964) is oprichter en projectmanager van de stichting LIMx. Deze stichting zet zich o.a. in voor het behoud van het Limburgs dialect. Men doet dit middels diverse projecten waaronder deze podcast. Als geboren en getogen ‘jong oet Segietere’ spreekt én hoort hij graag dialect. De pop-up studio voor deze podcast staat in zijn woonhuis in Sint Geertruid.

Frans Pollux (Tegelen 1977) studeerde geschiedenis, wilde schrijver worden, werd muzikant, ging werken bij de radio en toen bij de televisie, is inmiddels columnist bij De Limburger en staat daarnaast op allerlei podia als zanger, presentator, verteller of dagvoorzitter.
Voor deze podcast maakt Frans Pollux steeds een muzikale column geïnspireerd op het thema van de podcast.

Kerk Limburg
Fotograaf
Pixabay