Wat zijn Taekwando en Hapkido? Cheon-Kwon legt uit

Auteur
Cheon-Kwon

Zit je erover na te denken om op een vechtsport te gaan? Denk dan eens aan Taekwondo of Hapkido. Je leert bij deze sporten niet alleen om jezelf te verdedigen, maar ook je zelfvertrouwen versterken. Uiteraard is sporten goed voor je gezondheid, dit geldt natuurlijk ook voor de vechtsporten. Niet alleen zelfverdediging is belangrijk, maar ook je lichamelijke conditie, respect naar anderen toe, het stimuleren van fysieke activiteiten, het leren van doelen stellen (streven naar een volgende band). Dit krijg je geleerd bij Taekwondo- en Hapkido-vereniging Cheon-Kwon . Bij het beoefenen van Taekwondo en/of Hapkido komen al deze aspecten aan bod.

Wat is Taekwondo?

Taekwondo is ontwikkeld in Korea. Bij Taekwondo komen veel spectaculaire voettechnieken voor, maar ook de gewone traptechnieken die door iedereen beoefend kan worden. Ook maakt Taekwondo gebruik van slag- en stoottechnieken. Verder zijn er zelfverdedigingstechnieken hoe je je moet verdedigen tegen vastpakken, verwurgingen, enz. (Hosinsul). Verder zijn er de poomse stijlvormen en breektesten en het vrije gevecht (sparren).

Bij het sparren wordt er lichaamsbescherming gedragen, zoals een hoogo (borstbescherming) en een hoofdbeschermer bij junioren / senioren omdat deze hoofdcontact hebben. De lichaamsbescherming wordt beschikbaar gesteld door de vereniging. De persoonlijke beschermmaterialen, zoals onderarm en scheenbeschermer, kruisbeschermer moeten de leden uit hygiënische gronden zelf aanschaffen.

Wat is Hapkido?

Hapkido is ook een Koreaanse verdedigingssport. Hapkido is uitsluitend zelfverdediging en daarom defensief. Door harmonie van lichaam en geest wordt het de beoefenaar mogelijk gemaakt zich aan te passen aan de maatschappij. Hapkido leert beheersing en niet uit angst agressief te reageren. Daarnaast leert Hapkido de vaardigheid een gevaar reeds in het begin te herkennen of zelf zien aankomen. Daardoor kan men dreigende situaties gemakkelijker inschatten en meteen daarop reageren.

Verder worden ook traptechnieken gebruikt zoals bij het Taekwondo, maar Hapkido heeft ook traptechnieken die bij het Taekwondo niet toegestaan zijn zoals beenvegen en schaartechnieken. Verder wordt bij het Hapkido gebruik gemaakt van werptechnieken, hefboomtechnieken, klemtechnieken en valbreken. Ook wordt er bij Hapkido gebruik gemaakt van wapens zoals de lange en korte stok. Voor de gevorderde Hapkidoka het zwaard, beginners gebruiken hiervoor de stok.

Over Cheon-Kwon

Voor deze vechtsporten kun je terecht bij Taekwondo & Hapkido vereniging Cheon-Kwon Kerkrade, gevestigd in Sporthal Rolduc sinds 1986. Adres: Rolduckerstraat 112 te Kerkrade. De trainingen zijn op maandag van 18.00 tot 19.00 uur voor jeugd 6 t/m 13 jaar, van 14 jaar en ouder 19.00 uur tot 20.00 uur. Donderdag jeugd 18.00 tot 19.00 uur, 14 jaar en ouder 19.00 tot 20.00 uur, ook Hapkido. Bent u geïnteresseerd in een van deze sporten? Wij bieden 2 gratis lessen aan in een van deze sporten. Voor informatie kunt u terecht tijdens een van onze trainingen of via Facebook of via onze website www.cheonkwon.nl

Taekwando
Fotograaf
Cheon-Kwon