Gemeente Brunssum deelt gratis stoffen mondkapjes uit

Auteur
Gemeente Brunssum

De gratis stoffen mondkapjes voor Brunssumers met een smalle beurs zijn nog verkrijgbaar tot 1 februari 2021. Per persoon (vanaf 13 jaar) kunnen twee gratis mondkapjes bij de gemeente worden aangevraagd.

Sinds 1 december 2020 kunnen inwoners met een laag inkomen bij de gemeente Brunssum gratis mondkapjes aanvragen. Op die dag ging in Nederland een landelijke mondkapjesplicht voor alle publieke binnenruimtes van kracht.

Met de gratis verstrekking van de mondkapjes wil de gemeente mensen helpen voor wie de aanschaf van mondkapjes relatief duur kan uitpakken. Door het gratis verstrekken van een setje herbruikbare mondkapjes wordt voorkomen dat mensen met een smalle beurs uit financiële overwegingen niet willen of kunnen voldoen aan de mondkapjesplicht, met extra risico's voor hun eigen gezondheid en voor die van anderen.

De stoffen mondkapjes die de gemeente gratis uitdeelt, zijn tweelaags en van katoen (90%) en polyester (10%). Ze zijn alleen beschikbaar in een zwarte uitvoering, uitwasbaar en zonder opdruk.

Aanvragen

Iedereen met een laag inkomen mag de mondkapjes aanvragen. Ook de mensen die in de afgelopen weken al mondkapjes hebben aangevraagd, maar door gebruik daarvan toe zijn aan nieuwe exemplaren. Dat geldt tevens voor de mensen met een (bijstands)uitkering van de gemeente. Zij kregen in december de mondkapjes automatisch toegezonden. Ook zij kunnen tot 1 februari nog extra mondkapjes aanvragen.

De mondkapjes kunnen worden aangevraagd bij de gemeente en worden dan per post toegestuurd. Per persoon (vanaf 13 jaar) kunnen twee gratis mondkapjes worden aangevraagd. Aanvragen kan via een e-formulier, www.brunssum.nl/gratismondkapje, of telefonisch via (045) 527 85 55. Mondkapjes kunnen niet worden opgehaald bij de gemeente. Hiermee wil de gemeente extra verkeer naar en extra drukte in de gemeentewinkel voorkomen.

Bij de telefonische of digitale aanvraag wordt gevraagd naar de verzendgegevens (naam & adres) en naar het aantal personen in het huishouden van 13 jaar en ouder. De aanvrager ontvangt vervolgens binnen enkele dagen de mondkapjes. Per opgegeven persoon worden twéé herbruikbare stoffen mondkapjes toegestuurd.

Telefonisch aanvragen kan tot en met vrijdag 29 januari 2021, 's ochtends tot 12 uur. Digitale aanvragen kunnen worden ingediend tot en met zondag 31 januari 2021.

Stoffen mondkapje
Fotograaf
Pixabay