Fotograaf zoekt sporen van mijnverleden voor project

Auteur
Wouter Zaalberg

Ongeveer een jaar geleden reisde de Amsterdamse fotograaf Wouter Zaalberg (35) naar Heerlen om portretten te maken van oud-mijnwerkers. De bedoeling was een eenmalige sessie in de studio, met de mannen in hun originele mijnwerkerskleding. Maar toen Zaalberg de verhalen hoorde van de mannen over de tijd van de mijnen (en daarna) raakte hij zo gefascineerd dat hij besloot om er een groter project van te maken. 

Daarom reist hij iedere maand voor een paar dagen om een een geschiedenis van de streek sinds (ongeveer) 1965 vast te leggen. “Ik zoek naar mensen, voorwerpen en plekken die het verhaal van de regio kunnen vertellen in beelden. Het zijn foto’s gemaakt in het heden, die iets vertellen over het verleden. Hoe de regio is gevormd en veranderd door de mijnbouw (en haar ondergang) verdient het om op zoveel mogelijk manieren verteld te worden, in Limburg en ver daarbuiten.” 

Hoewel al aardig op weg, zoekt hij nog naar de volgende personen, plekken en voorwerpen. Herkent u zich in onderstaande tekst of kent u mensen die wellicht passen in de omschrijving? Dat helpt u het project een enorme stap verder door een mail te sturen naar wouterzaalberg@gmail.com. Het eindresultaat wordt (als alles doorgaat) tentoongesteld in Heerlen en geef ik uit als fotoboek.

Alvast heel veel dank!

  • Een interieur (of deel van interieur) van een woning in oorspronkelijke staat van rond 1974
  • Oud-mijnwerker die na 1974 een carrièrepad heeft gekozen dat niet voor de hand ligt (dit mag u zo breed opvatten als u zelf denkt, ik wil graag in een foto uitbeelden hoe ver oud-mijnwerkers zijn uitgevlogen toen de mijnen eenmaal sloten)
  • Iemand die een foto van een overleden mijnwerker aan de muur heeft hangen
  • Een Amerikaanse oud-militair die hier is blijven wonen, nadat hij in de jaren 80 is gestationeerd op de NAVO-basis
  • Een spandoek of ander actiemateriaal van demonstratie tegen werkloosheid / de aanleg van pretpark in Terworm / aanleg Tippelzone / andere demonstratie die uiting was van maatschappelijke onvrede
  • Iemand die betrokken is geweest bij de sloop van veel mijngebouwen, het liefst als sloper
  • Een oud-mijnwerker met een groot litteken, opgelopen tijdens het werk in de mijn
  • Kind of kleinkind van een mijnwerker wiens leven op verrassende wijze beïnvloed is door het mijnverleden, op welke manier dan ook
  • Oud-mijnwerkers en hun kinderen van buitenlandse afkomst die nog in Parkstad wonen

Heeft u tips of suggesties die buiten deze lijst vallen? Schroom niet om eveneens een mail naar mij te sturen!

Wouter Zaalberg