Minder woningtransacties in Limburg door belastingwijziging

Auteur
Woningmarktcijfers.nl

In november zijn 18.449 woningen van eigenaar gewisseld, 16,7% minder dan in de maand oktober dit jaar maar nog wel een kleine stijging van 0,6% ten opzichte van november 2019. De daling is voornamelijk een gevolg van het feit dat een deel van de groep kopers tot 35 jaar de gang naar de notaris heeft uitgesteld in verband met de afschaffing van de overdrachtsbelasting per 1 januari a.s.

Ook in december mag op dit gedrag worden gerekend, waardoor enerzijds het jaar volume iets lager zal zijn dan zonder deze wijziging het geval was geweest en anderzijds dat in januari 2021 op extra overdrachten mag worden gerekend. Januari is traditioneel de maand met het laagst aantal transacties. Kopers tot 35 jaar hebben 7.117 transacties gedaan tegenover bijna 9.880 vorige maand. Een daling van 2.764 stuks ofwel 28% in vergelijking met de vorige maand en 12% in vergelijking met november vorig jaar.

Geen effect coronavirus op koopsom

De gemiddelde koopsom komt in november uit op € 344.200. Dit is 1,7% lager dan de € 350.200 van de afgelopen maand oktober maar 10% hoger dan in november vorig jaar. In de eerste 11 maanden van dit jaar is gemiddeld € 335.000 voor een koopwoning betaald, 8,9% meer dan in deze maanden vorig jaar. We verwachten dat de gemiddelde koopsom voor geheel 2020 eveneens rond de € 335.000 zal bedragen, terwijl het aantal transacties rond de 230.000 zal uitkomen, uiteraard mede afhankelijk van het gedrag van jonge kopers in december.

Duidelijk is dat het coronavirus geen vat heeft gekregen op de woningmarkt, dit in tegenstelling tot de verwachtingen van veel economen, inclusief De Nederlandse Bank. Dit alles heeft te maken met de grote vraag naar woningen en de lage hypotheekrente. Diverse prognoses gaan voor volgend jaar uit van een verdere groei. De grote vraag is echter hoe snel het coronavirus onder controle komt. Wanneer de negatieve impact van het virus op onze economie blijft groeien, zal dit op een zeker moment ook gevolgen voor de woningmarkt hebben.

Provinciale verschillen

De resultaten per provincie lopen zoals gebruikelijk fors uiteen. Het aantal woningtransacties is de afgelopen elf maanden met 6,7% gestegen. In Groningen is de stijging met 1,9% het kleinst. Overijssel en Noord-Brabant laten een stijging zien van meer dan 10%. De gemiddelde koopsom stijgt landelijk met 8,9%, uiteenlopend van 6% in Zeeland tot 12,4% in Flevoland. In Limburg was de stijging met 8,7% iets hoger dan het gemiddelde. 

Minder woningtransacties in Limburg door afschaffing overdrachtsbelasting
Fotograaf
Pixabay