Clemensdomein genomineerd voor finale Kern met Pit

Auteur
Clemensdomein

Het jaar 2020 was een raar jaar. Ons doen en laten werd beperkt door het coronavirus. Dat virus had grote gevolgen voor de hele samenleving, voor bedrijven, voor organisaties en dus ook voor het Clemensdomein. Grote activiteiten, zoals de concerten, de meeste burgerlijke huwelijken, veel georganiseerde rondleidingen en wandelingen, de openluchtmis, de natuurmarkt en het Kerstspel moesten worden afgelast.

Zonder ondersteuning was dit een rampjaar voor het Clemensdomein. De uitgaven voor onderhoud, verwarming, elektriciteit blijven gewoon doorlopen. Toch zijn de vrijwilligers niet bij de pakken gaan neerzitten. Op 18 januari, voor de lockdown, werd in Ospel enthousiast een nieuw project gepresenteerd aan de jury van ‘Kern met Pit’’ Limburg. Dit project heet DOM. Oud Merkelbeek is niet zo dom als de titel misschien doet vermoeden. DOM is een afkorting, die staat voor Diervriendelijk Oud Merkelbeek.

Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. De bedoeling van dat project DOM is om jongeren en volwassen te betrekken bij het creëren van een diervriendelijke omgeving. In ecoleer-workshops werd met jongeren, wanneer de regels  dit toestonden, in januari/februari en september/oktober hard gewerkt  om voedsel- en woonplekken rond het Clemensdomein te creëren voor dieren om de biodiversiteit in stand te houden of mogelijk te vergroten. Naast de bijenoase en het meteostation werden vogelvoerplaatsen ingericht, een insecten lokkend bloemenperk ingezaaid, de omgeving van afval gezuiverd en hebben we een hele serie nestkastjes gemaakt voor alle mogelijke vogels.

Verder werd ook gedacht aan woonplekken voor insecten en zoogdieren. Kinderen hebben een speciale band met de natuur en kunnen ons leren wat belangrijk is in de wereld, waarin ze later moeten leven. Jong geleerd, is oud gedaan! Hoewel we meer wilden realiseren, heeft de jury beslist dat ons project, samen met 11 andere projecten, is toegelaten tot de finale en komen we in aanmerking voor de Limburg trofee! De Limburg trofee wordt voor de helft gekozen door internetstemmen op het project en voor de andere helft door het oordeel van de vakjury. De vakjury beslist over de einduitslag.

Stem ook mee op Clemensdomein

Vanaf 4 januari tot 20 januari 2021 kan er via internet gestemd worden. Als jullie het Clemensdomein een warm hart toedragen en ons werk stimuleren, breng dan je stem uit op ons project bij www.kernmetpit.nl.  Zoek dan in de Provincie Limburg naar DOM: Diervriendelijk Oud Merkelbeek.

We waren eigenlijk nog niet klaar, want achter de schermen hebben we hard gewerkt aan een Clemenspark op het verwilderd kloosterterrein bij het Clemensdomein. Wij staan te popelen om te mogen beginnen en hebben jullie steun dan ook hard nodig.

Ook de gemeente Beekdaelen heeft daar hard aan de weg getimmerd. In het najaar van 2020 is een inspirerend stukje Beekdaelenroute gerealiseerd richting Clemensdomein. Op dat stukje wandel- en fietsroute wijzen de oplichtende heiligen uit de Clemenskerkje mensen de richting naar het Clemensdomein, Lux in tenebris (licht in het donker) is het thema en is ook zeer toepasselijk voor de deze tijd, waarin we leven. Het Clemensdomein wenst jullie veel licht in 2021, waarin we weer snel elkaar normaal mogen ontmoeten!
 

Clemensdomein
Fotograaf
Clemensdomein