Online encyclopedie bevat alle details over Kerkrade

Auteur
Stichting Kerkrade Gisteren & Vandaag

Weet u hoeveel wereldkampioenen Kerkrade heeft voortgebracht? Kunt u iemand de weg wijzen naar de Bokkenrijdersweg? Leuk dat orkest uit de zestiger jaren, maar hoe heten ze ook alweer? Op http://www.kerkradewiki.nl vindt u snel een antwoord op deze en duizenden andere vragen. 

Een encyclopedie over en van Kerkrade die er voor iedereen is. Niet alleen om hoogwaardigheidsbekleders op te zoeken, maar ook bijvoorbeeld om de liedjes van Nico Ploum te ontdekken. Wie waren de carnavalsprinsen in Kerkrade? Maar ook de monumenten, de organisaties of de artiesten in Kerkrade kunt u opzoeken in de online encyclopedie.
Sinds kort (officieel per 1 januari 2021) kunt u via internet naar kerkradewiki.nl gaan, een site gebouwd op een modern platform en die ook in hoge mate interactief is gemaakt. Geef uw eigen mening over onderwerpen, of nog beter, bouw mee aan de encyclopedie door aanvullingen voor te stellen. Door slimme zoekmogelijkheden wordt u door de enorme hoeveelheid informatie heen geleid. Het is redelijk uniek dat een stad zo’n grote hoeveelheid gratis informatie kan bieden zonder dat er grote instellingen aan verbonden zijn. Want vergist u zich niet, de hele encyclopedie wordt door enkele vrijwilligers gemaakt die bereid zijn om daar heel wat uurtjes in te stoppen.

Ontstaan

Eind 1990 wordt Ruud Habets door het bedrijf ITP uit Amsterdam benaderd voor het organiseren van een educatieve en ontspannende tocht door Kerkrade ten behoeve van een bijeenkomst van een Canadees telecommunicatiebedrijf. Op zoek naar een thema voor de tocht blijkt dat de enige beschikbare informatie over mijnbouw handelt. Samen met Martin Krewinkel werd een eerste aanzet gemaakt tot het inventariseren en uitwerken van onderwerpen die Kerkrade te bieden heeft, buiten de mijnbouw. Met het verstrijken van de tijd vult het bestand zich waarin de verzamelde gegevens zijn opgeslagen en het idee voor een encyclopedie (al dan niet op internet) is dan snel geboren. Op 1 april 1994 wordt de stichting ‘Kerkrade, Gisteren en Vandaag’ (KGV) geboren. Een jaar later, op 23 maart 1995 werden de statuten van de stichting gepasseerd bij notaris Muris. Dus er worden inmiddels al 25 jaar gegevens verzameld, gesorteerd, uitgewerkt en in de encyclopedie geplaatst.

Internet

Meteen in 1994 worden de eerste stapjes op internet gemaakt. Dat waren nog pioniers-stapjes! De domeinnaam kgv.nl (afkorting van Kerkrade Gisteren en Vandaag) werd op 23 december 1997 al aangevraagd en vanaf toen kan men spreken dat de encyclopedie voor publiek bereikbaar was. Deze site heeft 23 jaar tot volle tevredenheid een beperkt publiek gediend. Veel reclame werd er niet voor gemaakt, maar toch vonden Kerkradenaren er hun weg en velen spraken van een ‘onmisbare’ vraagbaak. Nu, na bijna 25 jaar op internet is de site klaar voor een nieuwe start. Met een frisse naam als KerkradeWiki is er een encyclopedie ontstaan die niet alleen info geeft, maar waar u ook zelf uw steentje aan kunt bijdragen.

Nieuwsbrief

Als men op de hoogte wilt blijven van nieuwigheidjes en nieuwe artikelen dan kan men zich op de site aanmelden voor de gratis nieuwsbrief.

Voorbehoud

Een encyclopedie over een levende stad kan nooit ‘klaar’ zijn. De stad blijft in beweging, dus de informatie ook. Bij de totstandkoming van alle informatie is gebruik gemaakt van openbare bronnen, zodoende kan de inhoud bij diverse onderwerpen soms niet compleet zijn of aanvulling behoeven. Daarom is het ook zo belangrijk dat iedereen actief mee kan doen aan deze encyclopedie. Aanvullingen zijn makkelijk door te geven middels invulformulieren op elke pagina. 
 

Kerkrade Wiki
Fotograaf
Stichting Kerkrade Gisteren & Vandaag