Corona krijgt huiskamer van Bleijerheide niet klein

Auteur
Peter Trompetter

De horeca heeft het lastig in corona-tijd. Vanwege het toenemende aantal besmettingen moesten alle cafés en restaurants op 14 oktober de deuren sluiten. Tuurlijk, er zijn financiële regelingen (zoals NOW) en de horeca krijgt een eenmalige vergoeding (ca 2500 euro), maar de schade door de afwezigheid van klanten is enorm.

Generatiecafé

Er zijn heel veel kroegen geweest en verdwenen in Kerkrade. Maar café Ackens aan het Dr. Ackensplein in Bleijerheide is er nog. Onlangs bestond het oudste café van Kerkrade 125 jaar. Op 1 januari 1989 heeft Wiel Ackens de zaak overgenomen van zijn vader Piet. De gezellige en gemoedelijke wijkkroeg ging van generatie op generatie en van vader op zoon.
Wiel Ackens is teleurgesteld dat corona roet in het eten gooit in wat een mooi jubileumjaar met bijzondere activiteiten had moeten worden. Door het coronavirus is Ackens genoodzaakt de festiviteiten in stilte voorbij te laten gaan. 

Plexiglas

Hij heeft er alles aan gedaan om de kroeg coronaproof te maken, maar de recente maatregelen die de kastelein heeft genomen zijn voor niks geweest. Hij heeft het café aangepast naar de eisen van de corona-wetgeving: een scherm met plexiglas en schermen tussen de tafeltje. “Enorm jammer”, zegt Wiel met een diepe zucht. “Het is niet alleen vervelend voor mij, maar ook voor de stamgasten. Zij missen nu hun huiskamer en gezelligheid.” 
Wiel zegt alle begrip te hebben voor de maatregelen van de overheid en kan niks anders zeggen dan helaas is het niet anders. De 90-jarige moeder Mien Ackens vertelt: “Het doet wel pijn. Ik heb met mijn zoon Wiel te doen en vindt het dapper hoe hij hier mee omgaat”. 
Wiel blijft positief en wacht geduldig af op de versoepeling van de coronamaatregelen.

Wiel Ackens
Fotograaf
Peter Trompetter