Boek over historie Hoensbroekse Akerstraat verschenen

Auteur
Heemkundevereniging Hoensbroek

Onder auspiciën van de heemkundevereniging Hoensbroek heeft het schrijversduo Hein Giesen & Hein Bisschops weer een nieuw boek uitgegeven. Het is het zesde boek in de reeks Hoensbroekse Monografieën en het laatste vervolg in de serie over de belangrijkste straten van Hoensbroek.

Het boek ‘De Akerstraat’ is maar liefst 236 bladzijden dik en staat natuurlijk boordevol nooit eerder vertoonde foto’s en wetenswaardigheden uit het rijke verleden van deze ooit zo belangrijke straat. De oude Ackerweg was al sinds de tijd dat paard en wagen nog de belangrijkste vervoermiddelen waren, tot ver in de jaren zestig, een schakel in het traject tussen de bisschopssteden Aken en Roermond. Maar door de komst van de Staatsmijn Emma, die in 1914 in productie ging, kwam de ontwikkeling van deze straat in een ongekende stroomversnelling. Het werd voor de Tweede Wereldoorlog dé hotspot van de Oostelijke Mijnstreek en bleef tot ver in de jaren zestig een bruisende straat, met een keur aan winkels en cafés.

In het boek worden niet alleen de vele winkels, die de straat al ruim 100 jaar lang omzomen beschreven, maar het geeft ook een terugblik op de opkomst en teloorgang van de Staatsmijn Emma en er wordt met een knipoog gekeken naar de tram, die er vroeger liep.

Gedwongen door de corona-situatie kon er jammer genoeg geen presentatie van het boek plaatsvinden. Dit boek zal in deze weken, waarin wij gedwongen zijn om zoveel mogelijk achter de geraniums te blijven, een welkome gast zijn om eens terug te kijken op de jaren dat onze opa’s de kost verdienden als mijnwerker en ’s zondags met oma over de Akerstraat flaneerden of samen een dansje waagden een van de vele cafés.

Bestellen?

U kunt het boek bestellen door € 14,95 bedrag te storten op rekeningnummer NL03 INGB 0001 8862 28 t.n.v. H. Giesen, met een duidelijke vermelding van uw naam en adres. Binnen Hoensbroek krijgt u het boek dan binnen enkele dagen thuisbezorgd. Buiten Hoensbroek komen uiteraard portokosten bij en dan kost het u € 19,90. Voor meer inlichtingen of als telebankieren voor u te moeilijk is kunt u Hein Giesen ook bellen op 06 18828428 of mailen naar heingiesen@home.nl en een afspraak met hem maken.

Kaft van het boek