Tweede Kamerlid bezoekt voormalige mijnkolonie in Hoensbroek

Auteur
CDA

Vrijdag 20 november aanstaande zal het Limburgse CDA-kamerlid Martijn van Helvert een werkbezoek brengen aan de meer dan 100 jaar oude voormalige mijnkolonie in de wijk Slakhorst te Hoensbroek. Woningcorporatie Woonpunt is voornemens de mijnwerkers-kolonie (168 woningen) binnen de wijk te slopen en te vervangen door 120 nieuwbouwwoningen met historische elementen. Hier lijkt geen draagvlak voor te zijn bij het merendeel van de bewoners.

Tijdens zijn wekelijkse “live” spreekuur is Martijn enige tijd geleden geïnformeerd over de situatie rondom de mijnwerkerskolonie in de wijk lakhorst door de “Actiegroep Slakhorst”. Er lijkt veel verdeeldheid binnen dit dossier. Als historicus vindt Martijn het belangrijk dat cultureel/historisch erfgoed bewaard blijft voor de toekomst. Een unieke wijk zoals de voormalige Mijnkolonie Slakhorst is waardevol binnen de doelstelling om de geschiedenis van het mijnverleden van Zuid-Limburg te bewaren. De wijk is de eerste door architect Stuyt gebouwde mijnwerkersbuurt en diende als voorbeeld voor vele andere mijnwerkersbuurten in onze regio en ver daarbuiten. Martijn ziet zichzelf m.n. als verbinder tussen woningcorporatie, buurt, provincie en gemeente om hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan de behoud-doelstelling.

Tijdens een rondgang door de kolonie zal Martijn vooral een luisterend oor zijn. Historicus Martin van der Weerden zal tijdens de rondgang de historie van de wijk belichten, John Hart zal namens “Actiegroep Slakhorst” de zorgen uiten en tevens zal Martijn met enkele bewoners uit de wijk in gesprek gaan. Het werkbezoek vindt plaats op uitnodiging van de “Actiegroep Slakhorst” en de buurtbewoners van de wijk de Slakhorst. De plannen van de woningstichting zijn gisteren (woensdag 18 november) besproken in de betreffende raadscommissie van de gemeente Heerlen.

Logo CDA
Fotograaf
CDA