Parochieoverleg in Klimmen valt in het water

Auteur
Hary van Aken

Naar aanleiding van de zogenaamde 'beeldenstorm' van de Klimmense pastoor vond tijdens de laatste twee jaar overleg plaats van een parochiecomité met vertegenwoordigers van het bisdom en het kerkbestuur. In het Klimmense parochieblad verscheen onlangs de conclusie van al die gesprekken en die luidde dat het helaas niet tot een bevredigend resultaat had geleid. Het is bekend dat pastoor Crutzen volgend jaar met pensioen gaat en dat er door het bisdom naar een opvolger gezocht wordt. 

Het advies van het bisdom luidt nu: “Zorg dat er volgend jaar goede afspraken gemaakt worden met de nieuwe parochieherder over het reilen en zeilen in rond de kerk”. Een goede communicatie tussen pastor, kerkbestuur en parochie is namelijk van kardinaal belang. In de gesprekken kwam ook vaker het beperkte aantal leden van het kerkbestuur aan de orde. Naast de pastoor heeft slechts één parochiaan zitting in dit bestuur en een meneer die in Noord-Holland woont. 

Inmiddels is er sinds een half jaar nieuwe commotie in Klimmen over het afbreken van de twee monumentale pilaren bij het kerkhof. Het kerkbestuur heeft die monumentale pilaren gesloopt en twee nieuwe op een ander plek laten opbouwen. Een woordvoerder van de gemeente Voerendaal liet weten dat er een handhavingsprocedure loopt vanwege de opruiming van de oude monumentale zuilen.

Bij de Klimmense kerk zijn de oude monumentale zuilen verwijderd en twee nieuwe elders geplaatst
Fotograaf
Hary van Aken