Morena Bamberger wint Parkstad Limburg Prijs 2022

Zondag 30 oktober werd voor de 7e keer de Parkstad Limburg Prijs uitgereikt, en wel aan de talentvolle Limburgse kunstenaar Morena Bamberger (1994, Roermond).

In haar werk staan natuur, spiritualiteit, nabijheid, en zelfs astraal reizen door verschillende dimensies centraal. Het aangaan van een energetische en zielvolle connectie met de natuur, de omgeving, en de medemens, vormt een rode lijn in de beeldende installaties die zij maakt.

De lijn tussen het kunstenaarschap en haar werk als healer en coach is diffuus. Veelal als onderdeel van performances, waarin zij zich verkleedt als onderdeel van een installatie of zich op locatie laat filmen, schept Morena magische werelden voor mensen om er diepe verbinding te vinden. Als zelfbenoemde alfa wolvin rent zij voorop om mens en dier mee te gidsen in een wereld waar werkelijkheid en droom door elkaar heen lopen. Deze etherische wereld schept Morena met eenvoudige materialen zoals plastic zeilen en glitterstoffen die ze in pastelkleuren schildert.

De wens om harmonieuze verbindingen te leggen tussen mens, dier en landschap is mede te verklaren door haar Sinti-achtergrond. Het op spirituele verbinding gerichte werk van Morena maakt diepe indruk en werkt onderhuids door. De jury is daarbij ingenomen door de wijze waarop het werk - vanuit een persoonlijke reis - uitnodigt tot spirituele transformatie en daarbij het contact met de ander centraal stelt. In deze interactieve zoektocht en spirituele healing met en voor de medemens laat Morena zich niet begrenzen door dogma’s en vooroordelen.

De werken van de winnaar én de zeven genomineerden Floor Martens,  Liza Wolters, Mickey Yang, Mike Moonen, Quinn Zeljak, Vera Gulikers en William Ludwig Lutgens zijn te zien bij SCHUNCK, van zondag 30 oktober tot en met 15 januari 2023. Ook bij deze editie van de Parkstad Limburg Prijs krijgen bezoekers de mogelijkheid om hun favoriete kunstenaar aan te wijzen voor de Publieksprijs 2022 en zelf kans te maken op een kunstwerk.

De Parkstad Limburg Prijs wordt sinds 1996 om de vier jaar uitgereikt. Het is al jaren de grootste prijs voor beeldende kunstenaars in alle genres binnen de beeldende kunsten van Zuid-Nederland en de Euregio. De winnaar wordt door een gekwalificeerde en professionele jury geselecteerd.

De uitreiking van de 7e Parkstad Limburg Prijs 2022 stond oorspronkelijk in het najaar van 2020 gepland. Vanwege corona is ervoor gekozen om het vierjaarlijkse evenement te verplaatsen, zodat het zonder restricties mogelijk is om kunst aan een breed publiek te tonen, kunst te bekijken, over kunst te praten, kunst te kopen en kunstenaars te ontmoeten.

Met het prijzengeld ter waarde van 10.000 euro kan de winnaar van de Parkstad Limburg Prijs fors investeren in zijn werk, ontwikkeling en toekomst. Alle genomineerden profiteren daarnaast van de promotie die de prijs én de bijbehorende expositie genereren. Met beide initiatieven bereikt de stichting elke vijf jaar een breed publiek. Bij elke editie publiceert de stichting bovendien in samenwerking met nieuw grafisch talent een nieuwe catalogus; elke uitgave is een kunstwerk an sich en het bewaren meer dan waard. Deze editie tekent Yannick Nuss voor de vormgeving.

Tegelijk biedt de stichting bedrijven, overheden én particulieren de mogelijkheid om te investeren in kunst van beloftevol talent. Bijna 40 jaar aan ervaring leert inmiddels dat dit loont. Menig kunstwerk van deelnemende kunstenaars is in prestigieuze kunstcollecties, zoals de DSM collectie, terechtgekomen. En menige investeerder heeft de waarde van het gekochte werk in de loop der jaren – soms fors – zien stijgen.

De genomineerde kunstenaars van de afgelopen edities hebben inmiddels, op een enkele uitzondering na, allen faam verworven. Alle lof dan ook voor de jury, die elke editie opnieuw een fijne neus blijkt te hebben voor talentvolle kunstenaars die op het punt van doorbreken staan. De nominatie voor en zeker het winnen van de Parkstad Limburg Prijs zorgt vaak net voor dat laatste duwtje.

Morena Bamberger