Egid van Houtem nieuwe directeur Nederlands Mijnmuseum

Egid van Houtem is benoemd tot directeur-bestuurder van het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Met ingang van 1 december 2022 volgt hij Bram de Groot op, die tot 1 oktober leidinggaf aan het museum.

Egid van Houtem wordt als directeur-bestuurder eindverantwoordelijk voor zowel het museale concept als het zakelijk-financiële beleid van het museum. In Van Houtem heeft het museum een directeur-bestuurder gevonden die cultureel ondernemend is, met een aansprekende staat van dienst in de culturele sector en die beschikt over een groot regionaal netwerk.

Naast zelfstandig ondernemer was Egid van Houtem onder meer 'Verkenner digitale samenleving' bij Provincie Limburg, actief als cultureel en creatief ondernemer en sinds 2018 'Programmaleider Cubiss Limburg', waar hij verantwoordelijk was voor het Limburgse team (acht adviseurs), de relatie met de Limburgse Bibliotheken en de provincie Limburg. In zijn functie bij Cubiss stonden vraagstukken rondom lezen, leren en informeren centraal. Van Houtem was langere tijd raadslid in zijn woonplaats Gulpen-Wittem.

Egid van Houtem: "Als kleinzoon van twee mijnwerkers uit het Heuvelland heeft het mijnverleden een speciale en persoonlijke betekenis voor mij. Ik zie naast deze ingrijpende historie juist ook kansen om actuele en nieuwe verhalen te vertellen. Mét de gemeenschap en het (Euregionale) netwerk. Voor het Nederlands Mijnmuseum zie ik veel kansen in de ambitie om een netwerkmuseum te worden."

De Raad van Toezicht van het Nederlands Mijnmuseum, feliciteert Egid van Houtem met zijn aanstelling per 1 december 2022: "We zijn als Raad bijzonder blij dat Egid van Houtem de nieuwe directeur van het Nederlands Mijnmuseum wordt, een energieke en innovatieve persoonlijkheid. Wij zijn ervan overtuigd dat hij de positie van het museum met zijn visie en ervaring kan versterken. Dat vergt het cultureel ondernemerschap en kennis van educatie, waarvan hij heeft aangetoond dat te bezitten. Onder zijn deskundige leiding zal het nieuwe mijnmuseum belangrijke stappen gaan zetten in haar doorontwikkeling en professionalisering."

Overgangsperiode directievoering

De Raad van Toezicht heeft voor de periode van 1 oktober tot 1 december 2022 Ando van de Pol benoemd tot interim-directeur. Hij zorgt per 1 december voor een warme overdracht aan Egid van Houtem.

Egid van Houtem
Fotograaf
Nederlands Mijnmuseum