Nieuwe expositie 'Zeker Weten?!' bij Discovery Museum Kerkrade

Herkennen dieren zichzelf in een spiegel? Hebben we allemaal een talent? Is een robot pesten zielig? Wat is een zwart gat? Een aantal van de vragen die je als bezoeker tegenkomt in de expositie 'Zeker Weten?!', die afgelopen weekend, tijdens het landelijke Weekend van de Wetenschap is geopend in Discovery Museum in Kerkrade.

Voor deze expositie heeft Discovery Museum zijn bezoekers gevraagd op welke vraag ze nu altijd het antwoord al eens wilden weten. De inzendingen, aangevuld met vragen over onderwerpen die nu actueel zijn, vormen de basis van 'Zeker Weten?!'.  De nieuwe expositie laat zien hoe wetenschappers op zoek gaan naar antwoorden op deze vragen. Waar mogelijk worden de vragen natuurlijk ook beantwoord of ontdekken bezoekers het antwoord zelf door te experimenteren – dan weten we het zeker, in ieder geval tot het tegendeel bewezen is. 'Zeker Weten?!' is tot najaar 2023 te bezoeken in Discovery Museum in Kerkrade.

De verwondering waarmee jonge kinderen de wereld tegemoet treden en die talloze vragen oproept, is dezelfde verwondering die leidt tot wetenschappelijke kennis en ontdekkingen. De ene vraag roept de andere op. Nieuwsgierigheid drijft de mens. Als ode aan de menselijke nieuwsgierigheid en om een bezoekers een kijkje in de wereld van wetenschappelijk onderzoek te geven, heeft Discovery Museum de expositie 'Zeker Weten?!' ontwikkeld.

Wandelen door een tijdschrift
Als bezoeker wandel je door een levensgroot tijdschrift, waarin op iedere 'bladzijde' een nieuwe vraag te vinden is. De expositie bestaat uit een aantal themagebieden, waar vragen over dat thema te vinden zijn: Natuur & (Over)Leven, Lichaam & Brein, Digitale Maatschappij, Onzichtbare Wereld. In ieder thema vinden bezoekers (voorlopige) antwoorden en ontdekken ze hoe wetenschappers onderzoek doen op zoek naar antwoorden. Zo komen ze stapsgewijs meer te weten over de praktijk van wetenschappelijk onderzoek.

Fake news in escape game?
Ook stap je als bezoeker zelf in de rol van wetenschapper door aan te slag te gaan met de interactieve onderdelen in de expositie. Het antwoord op de vraag: "Hoe reëel kan virtueel zijn?" ontdek je bijvoorbeeld door zelf een VR-ervaring te ondergaan. In een escape game kom je er, tijdens het oplossen van puzzels en het zoeken naar aanwijzingen, achter hoe je echt nieuws van nepnieuws kunt onderscheiden op internet. Wat er nodig is voor leven op een andere planeet, ontdek je door het spelen van een digitale game. Navigerend als een vleermuis ga je op zoek naar de uitgang van een mini-doolhof. Al doende doen bezoekers zo meer kennis op en wie weet tot welke vragen dit weer leidt?

Expositie Zeker Weten?!
Fotograaf
Discovery Museum Kerkrade