Heerlense stadsreus op bezoek in Bergen op Zoom

Reuzen blijven tot de verbeelding spreken. Dat bleek enkele weken geleden weer in Bergen op Zoom, waar een veertigtal reuzen uit binnen en buitenland bij elkaar kwamen. Er kwamen veel mensen op af. Ook Stadsreus Lucius uit Heerlen was erbij.

Van oudsher worden grote poppen in optochten rondgedragen. Deze poppen vertegenwoordigen de streek of de stad waarvan ze vandaan komen. Het zijn vaak afbeeldingen van personen die veel voor de stad hebben betekent of daar symbool voor staan.

Lucius was een pottenbakker in de Romeinse tijd. Hij werkte in Heerlen, dat toen nog de naam Coriovallum droeg. Net als Bergen op Zoom was de regio Parkstad in die tijd een belangrijke producent van aardewerk. Rond Heerlen zijn meer dan 40 pottenbakkersovens opgegraven. Eén daarvan bevatte nog een kruikje. Hierop stond de naam van de maker gekrast: Lucius.

Geïnspireerd door dit kruikje maakte de Heerlense kunstenaar Hubert Bour de stadreus Lucius. Lucius staat sindsdien symbool voor het welvarende Coriovallum. Met trots verschijnt hij namens Heerlen bij reuzenfeesten in binnen- en buitenland. Lucius wordt daarbij begeleid door een groep vrijwilligers in Romeinse kledij. Deze kleding is door het Thermenmuseum in Heerlen beschikbaar gesteld.

Stadsreus Lucius
Fotograaf
Paul Geelen