Moeder vecht tevergeefs sluiting Schinveldse hennepwoning aan

De Raad van State is het eens met de gemeente Beekdaelen, die op 19 juli 2021 besloot de huurwoning van een Schinveldse moeder te sluiten. De burgemeester sloot voor drie maanden het huis in Schinveld vanwege de aanwezigheid van een hennepplantage. De moeder huurde de woning van de gemeente Beekdaelen. Zij woonde daar met haar twee minderjarige kinderen.

Naar aanleiding van een melding via Meld Misdaad Anoniem is de politie op 20 mei 2021 de woning binnengetreden. De politie trof in een kamer op de eerste verdieping een in werking zijnde hennepkwekerij aan. De kwekerij bestond uit 116 hennepplanten met een hoogte van gemiddeld 125 centimeter. De planten waren ongeveer acht weken oud. De politie stelde verder vast dat de stroom en het water voor de kwekerij illegaal werden afgetapt. De sluiting had grote gevolgen omdat de gemeente de huurovereenkomst opzegde en de Schinveldse moeder dus een nieuw huis zal moeten vinden. 

De advocaat van de moeder betoogde dat de rechtbank ten onrechte overwoog dat 116 hennepplanten een grote handelshoeveelheid vormen. De burgemeester had volgens de advocaat moeten volstaan met een minder vergaande maatregel. Uit het rapport 'Onderzoek toepassing artikel 13b Opiumwet' van Rijksuniversiteit Groningen van augustus 2021 zou blijken dat een schriftelijke waarschuwing of een last onder dwangsom even effectief is in het voorkomen van herhaling en het herstellen van de openbare orde. De advocaat voerde verder aan dat de gevolgen van de sluiting in haar geval onevenredig zijn. Ze is kwetsbaar en het opvoeden van de kinderen bij hun vader is niet ideaal.

De Raad van State wees de eis van de moeder af.

hennep
Fotograaf
Pixabay