Eerste opvang vluchtelingen Oekraïne in Brunssum

De gemeente Brunssum heeft de eerste locatie in gereedheid gebracht voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De eerste groep, van ongeveer 50 vrouwen en kinderen, krijgt een plek in een leegstaand gebouw aan de Heufstraat.

De opvang betreft groepen van voornamelijk vrouwen en kinderen. Wanneer deze vrouwen en kinderen precies arriveren, is nog niet bekend. Vluchtelingen worden nu opgevangen in het MECC en van daaruit doorgeleid naar de Zuid-Limburgse gemeenten. De gemeente verwacht de eerste groepen in de loop van volgende week.

Rode Kruis

Het gebouw aan de Heufstraat 1A was tot voor enkele jaren in gebruik door Radar, voor activiteiten in het kader van dagbesteding.

De gemeente gaat met het Rode Kruis afspraken maken om de kamers op deze locatie in te richten en geschikt te maken voor de opvang van circa 50 vluchtelingen.

Minimaal 6 maanden

Burgemeester Wilma van der Rijt verwacht dat de vluchtelingen minimaal 6 maanden in Brunssum zullen verblijven. "De oorlog in Oekraïne is een verschrikkelijk menselijk drama. Het raakt ons allemaal, ook hier in Brunssum. Wij zijn blij dat we in samenwerking met diverse maatschappelijke partners en onze inwoners deze kwetsbare mensen kunnen opvangen - mensen die in de afgelopen dagen vrijwel hun hele bestaan zijn kwijtgeraakt".

Ze benadrukt dat ze erop vertrouwt "dat heel Brunssum meehelpt om voor deze mensen een veilig thuis-gevoel te creëren".

Omwonenden zijn inmiddels per brief geïnformeerd.

Vlag van Oekraïne
Fotograaf
Pixabay