De wijk Maria-Gewanden in Hoensbroek door de jaren heen

De in Hoensbroek bekende schrijver Hein Giesen is weer eens in de pen geklommen en heeft nu een boek geschreven over de wijk waarin hij al bijna 70 jaar leeft en werkt. Het is het zevende boek in de reeks Hoensbroekse Monografieën en verhaalt over de wijk Maria-Gewanden.

Het boek omvat 188 bladzijdes en staat boordevol wetenswaardigheden en nooit eerder vertoonde foto’s uit het rijke verleden van deze groene en levendige Hoensbroekse wijk, waarin ook de oude buurtschappen, Terschuren, Schurenbergsweg en het kasteel Hoensbroek liggen.

Deze wijk, die doorsneden werd door de mijnspoorweg die de Staatsmijnen Hendrik en Emma met het NS-spoor verbond, kwam pas in ontwikkeling door de komst van de Staatsmijn Emma. In 1911 werden aan de driehoek tussen het mijnspoor, Schuureikenweg, Zandbergsweg, de eerste zestien woningen voor de mijnbeambten gebouwd. In 1919 werd begonnen met de bouw van bijna vierhonderd houten noodwoningen op de Steenberg en in een paar jaar later, in 1927, werd de eerste steen gelegd van de woningen in de Kasteelbuurt.

In 1948 werd pastoor Otten benoemd tot bouwpastoor voor de nieuwe parochie Maria-Gewanden en amper een jaar later, in december 1949, kwam het witte kerkje, gewijd aan de Maria, Maagd der Armen van Banneux, gereed. Het duurde hierna niet lang totdat de hele wijk bij gemeentelijk besluit de wijknaam Maria-Gewanden kreeg. Dit rijk van foto’s voorziene boek is een terugblik op de vele families die deze mijnwerkers-buurten bewoond hebben, het verenigingsleven en er wordt met een knipoog gekeken naar de vele winkeliers in en rond de wijk die iedere maand reikhalzend uitkeken naar de 'grote loondag', want dan werden alle boodschappen die 'op de pof' gekocht waren steeds betaald.

Gedwongen door corona kon er jammer genoeg geen presentatie van het boek plaats vinden. Het boek zal u in deze moeilijke tijd met al zijn beperkingen genoeg kijk- en leesplezier, maar ook gesprekstof geven over die 'goeie ouwe tijd', toen men op een mooie zomeravond nog op een keukenstoel naast de voordeur zat en iedereen in de buurt elkaar kende.

Bestellen
Het boek kost €14,95 en is natuurlijk te koop bij de schrijver die het dan, indien gewenst, ook van een signatuur voorziet en bij de plaatselijke boekhandel.
U kunt het ook bestellen door € 14,95 te storten op rek.nr. NL03 INGB 0001 8862 28  t.n.v. H. Giesen, met een duidelijke vermelding van uw naam, adres en Boek MG.
Binnen Hoensbroek krijgt u het boek dan binnen enkele dagen thuisbezorgd. Buiten Hoensbroek met bezorgkosten en dan kost het u € 19,90.
Voor meer inlichtingen of als telebankieren voor u te moeilijk is kunt u Hein Giesen ook bellen 06 18828428 of mailen;
heingiesen@home.nl en een afspraak maken.

Kaft van het boek
Fotograaf
Hein Giesen