Bart Pongs worstelt nog dagelijks met moord op moeder Isabelle

Bart Pongs, zoon van de in 2004 vermoordde opticien Isabelle Pongs, roept mensen op die meer weten over de zaak, zich te melden bij de politie. Voor de camera van streekomroep ZO-NWS vertelt Bart dat hij een vermoeden heeft wat er aan de hand is geweest, maar hij wil dat vermoeden niet uitspreken.

Op vrijdag 30 juli 2004 rond 20.00 uur wordt Isabelle Pongs (48) levenloos aangetroffen in de keuken annex kantoorruimte van haar brillenzaak Isabelle Optiek aan de Streeperstraat in Landgraaf. Rond 14.30 uur is zij nog gezien in de winkel van Schlecker op enkele meters afstand van haar eigen optiek.

Isabelle Pongs komt door messteken om het leven. In een artikel in Panorama blijkt dat er sprake is van een bloedspektakel. De eerste verdachte die in beeld komt, is haar partner Pieter Pongs. Een observatieteam houdt hem in de gaten, maar kan niets ontdekken.

Tegen Panorama zegt Pieter Pongs dat hij de politie informatie heeft gegeven over een mogelijk opdrachtgever voor de moord op zijn vrouw. "Ik kreeg een tip van een bekende van die man dat zijn verhaal over zijn rol rond de dood van Isabelle niet klopte. Hij zou gelogen hebben over zijn geldproblemen en zijn contacten met haar. Ik denk dat Isabelle in een financieel avontuur is gestapt en dat dit faliekant mis is gegaan."

Er worden 25 rechercheurs op de zaak gezet en de dood van Isabelle komt in Opsporing Verzocht. Het onderzoek loopt op niets uit. Een tweede onderzoek leidt tot de aanhouding van twee jonge zwakbegaafde drugsverslaafden. Deze personen worden door de rechtbank in Maastricht vrijgesproken, hoewel zij hebben bekend. Het Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep. 

Studenten van de Universiteit van Maastricht onderzoeken in 2019 de zaak. In datzelfde jaar meldt een man uit Kerkrade zich bij de politie. Hij vertelt Isabelle Pongs goed te kennen en informatie te hebben die mogelijk tot een oplossing van de zaak kan leiden.  

De moord op de als 'ondernemend en vrolijk' te boek staande Isabelle Pongs is tot op de dag van vandaag onopgelost. De politie heeft een beloning van 20.000 euro uitgeloofd. Zoon Bart Pongs hoopt dat mensen gaan spreken. In de reportage van ZO-NWS vertelt hij dat hij ooit 's nachts op het kerkhof heeft geslapen om dicht bij zijn moeder te kunnen zijn. Op de locatie waar vroeger Isabelle Optiek was gevestigd, is nu een kapperszaak. Bart (27), die nog dag en nacht met de moord bezig is, komt er regelmatig. "Als ik mijn moeder wil opzoeken, ga ik naar de kapper."

Isabelle Pongs
Fotograaf
Politie