Luister naar klassieke muziek in Bibliotheek Brunssum

Op 28 oktober, 4 en 11 november vinden weer de bekende luisteravonden klassieke muziek plaats. Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luisterfragmenten. Tijdens deze muziekavonden gaat u vooral genieten, u krijgt achtergrondinformatie en u wordt geattendeerd op details en wetenswaardigheden. Kennis van notenschrift is niet nodig.

28 oktober: Spiritualiteit in de klassieke muziek van de 20e eeuw

Vanaf 1950 zetten componisten doelbewust in op spirituele muziek. Stilstand is hiervan een kenmerk: veel lange noten, weinig dynamiek en geen wringende samenklanken. Verschillende componisten zoals Pärt, Andriessen, Armstrong, Adams, Karlsons, Tormis en Vasks komen aan bod.

4 november: Opkomst en ontwikkeling van de opera

De term 'opera' is afkomstig van 'opera in musica' en hiermee wordt een toneelstuk bedoeld waarin de tekst gezongen wordt in plaats van gesproken, met begeleiding van een orkest. De opera is ontstaan in Florence rond 1585, tijdens bijeenkomsten van edellieden, musici en dichters, genaamd 'De camerata'.

11 november: Schubert, een bescheiden en rusteloos romanticus

Schubert is een componist die tijdens zijn korte leven niet naar waarde werd geschat, terwijl thans zijn manuscripten flinke bedragen opbrengen. Hij was in staat zijn eigen gevoelens mee te delen in zijn muziek waardoor hij de eerste grote Romantische componist werd. Hij is zo ongekunsteld en puur en zich tevens zo bewust van zijn mogelijkheden, dat hij regelrecht bij ons binnenkomt.

Waar: Bibliotheek Brunssum, Rumpenerstraat 147
Wanneer:  28 oktober, 4 en 11 november  van 19.00 tot 21.00 uur
Kosten: € 4,00 voor bibliotheekleden, € 5,00 voor niet-leden
Voor meer info en verplicht aanmelden: bibliotheekbrunssum.nl (via het blokje ‘Agenda’)

Muziek
Fotograaf
Pixabay