Explosief Hommerterweg mogelijk boobytrap

Vanavond dinsdag 28 september wordt in het programma Opsporing Verzocht op NPO1 (21.20 uur) aandacht besteed aan de vondst van een explosief op 5 september op de Hommerterweg in Hoensbroek.

De politie is naarstig op zoek naar de man die op bewakingsbeelden staat en een explosief op de Hommerterweg neerlegde. Dat de politie het programma Opsporing Verzocht inschakelt geeft aan dat de man mogelijk wordt verdacht van een moordaanslag of zware bedreiging.

Het Nederlands Forensisch Instituut doet vaak onderzoek naar het explosief. Dat zal in deze zaak ongetwijfeld ook het geval zijn. In een artikel van het blad van het NFI wordt uitgelegd hoe een explosief tot ontploffing kan worden gebracht. "Er zijn meerdere manieren om iets tot ontploffing te brengen. De boobytrap, zoals met een draadje aan een deur: doe je als toekomstig slachtoffer de deur open, dan gaat de bom af. Een tijdsmechanisme zoals een wekker: is een bepaalde tijd verstreken, dan ontploft het explosief. Een andere manier vraagt om actie op afstand van de dader: die moet bijvoorbeeld een knopje indrukken van een afstandsbediening of naar een mobiele telefoon bellen om de bom te laten ontploffen."

Regelmatig worden in Parkstad explosieven aangetroffen. Zo werd in mei aan de Lourdesstraat in Kerkrade een explosief ontdekt in een scooter. In januari van dit jaar deed de politie een inval in twee woningen in Kerkrade waarbij naast wapens en drugs ook een explosief werd gevonden. In beide gevallen moest de Explosieven Opruimingsdienst in actie komen.

Logo politie