Cultuur

Tv-serie Plankenkoorts brengt creativiteit in huiskamer

Dans L1

De theaters zijn nog steeds gesloten vanwege de coronamaatregelen, maar ook Limburgse theatermakers zitten niet stil. Parkstad Limburg Theaters en L1 bieden een alternatief podium op televisie, zodat het grote publiek toch kan genieten van (delen uit) voorstellingen. Met de tv-serie Plankenkoorts wordt de creativiteit naar de huiskamer gebracht.

Auteur
L1
Fotograaf
L1

Tentoonstelling Landscape Works bij SCHUNCK Heerlen

Hans van Horssen

Op 26 mei opent SCHUNCK in Heerlen Landscape Works with Piet Oudolf and LOLA: In Search of Sharawadgi. Deze tentoonstelling over tuin- en landschapsarchitectuur laat werk zien van gerenommeerd tuinarchitect en plantenkweker Piet Oudolf en architectenbureau LOLA Landscape Architects. Aan de hand van uitvergrotingen van originele tekeningen, maquettes en (film)beeld laat de tentoonstelling een niet eerder vertoond perspectief zien op tuin- en landschapsarchitectuur.

Auteur
SCHUNCK
Fotograaf
Hans van Horssen

Open Höfkes Dag tijdens Zomerfestival Voerendaal

Maquette

Op zondag 26 sept. vindt in Craubeek weer een Open Höfkes Dag plaats. Dan zijn vijf mooie achtertuinen open waarin van natuur, kunst en cultuur genoten kan worden. Dit is mede in het kader van het zomerfestival Voerendaal. Speciale atracties zijn een maquette van de Klimmense kerk en een Amerikaanse jeep uit WOII. Het feest duurt van 11 tot 17 uur en is gratis toegankelijk. Voor nadere info: vanak94@planet.nl  

Auteur
Hary van Aken
Fotograaf
Hary van Aken

Stilstaan bij vrijheid tijdens speciale Vrijheidsmaaltijd

Vrijheidsmaaltijd Limburg

We delen de grond waarop onze levens tot bloei komen. De aarde waarin wij onze herinneringen opslaan en nieuwe dromen planten. Zo divers als de gewassen van het Limburgse land, zijn jij en ik: de mensen die er een thuis vinden. Niet in een hokje te plaatsen, niet in een hoekje te duwen. Het product van onze streek.

Auteur
Vrijheidsmaaltijd Limburg
Fotograaf
Vrijheidsmaaltijd Limburg

Özcan Akyol brengt online bezoek aan bieb Kerkrade

Özcan Akyol

Özcan Akyol brengt op 15 mei een online bezoek aan Bibliotheek Kerkrade. Marieke Uiterwaal interviewt hem onder andere over zijn twee romans, Eus en Turis/Toerist en bespreekt met hem de literaire wereld anno nu. Özcan Akyol is columnist (Algemeen Dagblad, de Stentor, Tubantia, De Gelderlander, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, PZC, BN/De Stem, de VARAgids en Helden). Hij is televisie- en radiomaker (De neven van Eus, Onze man in Deventer, Sterren op het Doek).

Auteur
Bibliotheek Kerkrade
Fotograaf
Bob Bronshoff

Lex Uiting start tocht door Discovery Museum Kerkrade

Discovery

In aanloop naar de heropening van de musea ontdekt Lex Uiting vanaf vandaag iedere week een ander onderdeel van Discovery Museum in Kerkrade in de nieuwe serie ‘Lex Ontdekt’. In iedere aflevering krijgt Lex een tip van iemand, samen met diegene brengt hij vervolgens een bezoek aan een gedeelte van het museum.

Auteur
Discovery Museum
Fotograaf
Discovery Museum

Cultuurfonds ondersteunt 38 projecten in eerste kwartaal

Roze tulp

Cultuur en natuur in Limburg kregen in het eerste kwartaal van dit jaar een mooie impuls van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Er werden 38 projecten ondersteund, zoals de theaterproductie 'Heb je mijn zusje gezien' van Stg. Hoge Fronten, de restauratie van een 11e eeuws geïllustreerd boek – het Evangeliarium - en de tentoonstelling ‘Huid’ in het Bonnefantenmuseum.

Auteur
Cultuurfonds Limburg
Fotograaf
Pixabay

Mijnmuseum organiseert Pungeljacht door Mijnstreek

Pungeljacht

Op woensdag 21 april organiseert het Nederlands Mijnmuseum een pungeljacht. Op twaalf plekken in de voormalige Mijnstreek worden er pungels verstopt. Een foto op de Facebook-pagina van het museum geeft telkens een hint over de locatie. In de pungels zitten leuke prijzen! Met deze ludieke actie voor jong en oud wil het museum inwoners van de Mijnstreek een hart onder de riem steken voor het opgebrachte geduld van het afgelopen jaar. 

Auteur
Nederlands Mijnmuseum
Fotograaf
Nederlands Mijnmuseum

Termijn van Heerlense stadsdichters verlengd

Gedicht

Stadsdichter Jan Widdershoven (1972) en jeugdstadsdichter Anoek Hilt (2003) blijven ook na de huidige termijn, die in 2021 zou aflopen, stadsdichters van Heerlen. Door de coronamaatregelen zijn veel activiteiten afgelast of uitgesteld en zijn niet alle facetten van het stadsdichterschap volledig tot hun recht gekomen. Gemeente Heerlen heeft daarom in overleg met de stadsdichters besloten om de termijn te verlengen tot en met januari 2022.

Auteur
Gemeente Heerlen
Fotograaf
Pixabay

Verdwenen mijnverleden uit Voerendaal en Hoensbroek

Zicht vanaf Termaar op de Staatsmijn Emma in Hoensbroek. Deze foto is rond 1970 gemaakt door Frans Hellenbrand.

Veel oudere lezers herinneren zich nog goed ons mijnverleden (de Koel). Omdat Klimmen, Termaar en Ubachsberg op een heuvel gelegen zijn, kon je tot een halve eeuw geleden de kolenmijnen van Heerlen en Hoensbroek goed zien. Velen betreuren het dat bijna alles opgeruimd is. Er vloeide menige traan toen de Lange Jan in 1976 omver geblazen werd. Deze schoorsteen van 135 m. hoog bepaalde met zijn zus de Lange Lies het gezicht van Heerlen.

Auteur
Hary van Aken
Fotograaf
Frans Hellenbrand