Dagelijks drinken van groente- en fruitmix helpt bij voorkomen vaatziektes

Auteur
MiFood

Het dagelijks nuttigen van een drinkbare mix van groenten en fruit heeft een gunstig effect op de weerstandsverhoging tegen diabetes en hart- en vaatziekten van gezonde mensen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een nieuw onderzoek door Universiteit Maastricht.
Weerstand tegen hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.

In de MiBlend study onderzoekt professor de Kok van Universiteit Maastricht het effect van groenten en fruit op de gezondheid. In het onderzoek wordt vooral gekeken naar het effect op risico’s voor hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. In het onderzoek wordt de weerstandsverhoging tegen deze ziekten gemeten bij gezonde mensen. Universiteit Maastricht gebruikt tijdens dit onderzoek foto’s van het netvlies: zogenoemde retinascans. Daarin wordt de diameter van bloedvaatjes, en met name de verhouding tussen aders en slagaders bepaald. Een vernauwing van de slagaders en een verwijding van de aders is gerelateerd aan hoge bloeddruk en daarmee aan hart- en vaatziekten en aan een verhoogd risico op diabetes. 

Gunstig effect op de bloedvaten 

Deelnemers uit het onderzoek kregen gedurende een periode van twee weken, elke dag een Joycie, een drinkbare mix van verschillende groenten en fruit. In totaal werd het effect van zeven verschillende groenten- en fruitmixen onderzocht. De drinkbare mixen bevatten alle delen van onder andere appels, wortel, broccoli, blauwe bes en groene thee. Tijdens het onderzoek werd niet alleen gevarieerd met soorten groenten en fruit, maar ook met de onderlinge verhouding ervan. Bijna alle drinkbare mixen van groenten en fruit lieten een significant, positief effect op de bloedvaten zien. Wel heeft het ene mengsel van groenten en fruit meer effect dan het andere.

Voldoende groenten en fruit via drinkbare mixen  

Het nuttigen van drinkbare mixen van groenten en fruit is een eenvoudige manier om elke dag de aanbevolen hoeveelheid van 500 gram groenten en fruit te eten. Universiteit Maastricht gaat een vervolgonderzoek uitvoeren waarin ze wil bepalen of het mogelijk is om per persoon de ideale combinatie van groenten en fruit te vinden. Dit om individuele personen zo gezond mogelijk te houden. De Miblend studie is een Humane Food Interventie studie van Universiteit Maastricht en MiFood en wordt ondersteund door de provincie Limburg.
 

Groente- en fruitmix
Fotograaf
MiFood