Poëziewandeling elke derde zondag van de maand in Hoensbroek

Is poëzie alleen iets voor dichters in de krochten van de steden? Voor enkelen, die poëziebundels kopen. Of is er meer aan de hand? Poëzie is levendiger dan menigeen denkt. Veel mensen schrijven teksten, dagboeken, verhalen en ook gedichten. Her en der zijn poëziekringen actief. Ook in Zuid-Limburg. In de velden tussen Voerendaal en Nuth staan er her en der mooie, stalen standaarden met gedichten van bekende dichters. De taal van de jeugd is ook vol met poëzie. Rap. Hip-hop. Misschien is de taal van de straat wel poëzie. Hoensbroek en de ommelanden zijn ook bekend om de liefde voor muziek, teksten en liederen. De bekende ‘vasteloavendleedjes’ zijn ook poëzie. En hoe bekend zijn onze professionele dichters uit het heden en verleden? Pé Hawinkels kennen weinigen. En Bertus Aafjes woonde jarenlang op kasteel Hoensbroek. 

Gewoon Poëzie

Het leven is vol poëzie. Daarom is Jacques Giesbertz begonnen met het project Gewoon Poëzie. Inmiddels is er ook al een site https://jacques416.wixsite.com/gewoonpoezie. Poëzie in al zijn verscheidenheid. 

Jacques is 59 jaar geleden geboren in Hoensbroek. Net als zijn twee andere broers en zus, is hij na het Atheneum op het Sint-Janscollege gaan studeren in de Randstad, om na vele jaren omzwervingen medio vorig jaar weer terug te keren, met zijn gezin nota bene in het ouderlijk huis. Hij heeft schrijft graag gedichten. Zijn eerste bundel heet “Hutspot met ranja.”

Wandelingen en poëzie

Een voorbeeld van Gewoon Poëzie zijn de maandelijkse wandelingen en poëzie. Elke eerste zondag van de maand, verzamelen wandelaars en poëzieliefhebbers zich om 11:00 uur bij het witte kerkje (O.L. Vrouw maagd der Armen) in Mariagewanden. Er doen steeds meer mensen mee. Blijkbaar spreekt deze mix van lopen en luisteren en voordragen aan.  Iedereen kan meedoen. Je hoeft niet persé een gedicht voor te dragen. Gewoon genieten mag ook. 

Lian Strijards, Hans Ermers en zijn vrouw Jolanda en Hanneke van Criekingen uit Hoensbroek en haar zus Bep en Jacques Smeets uit Esloo zijn de dichtwandelaars van het eerste uur. Inmiddels is de groep uitgegroeid tot een groep van zo’n twaalf mensen. De belangstelling groeit. Tijdens de wandeling in maart werden zelfs gedichten in het Pools en Frans voorgedragen vervolgd met de Nederlandse vertaling. 

Hans Ermers: “Gewoon poëzie' is voor mij een manier om mijn omgeving en hoe ik die beleef in woorden te vatten. Ik ben zelden direct in mijn teksten; in de metafoor vind ik een alternatief voor de soms harde buitenwereld. Dat maakt het wat draaglijker en het verheft ook datgene wat wij als ‘normaal' beschouwen. Want niet alles is vanzelfsprekend en soms verdienen aardse zaken de blik door een niet alledaagse bril. Tijdens poëziewandelingen vind ik al wandelend en luisterend naar anderen de metafoor die ik van achter mijn bureau niet vind.” Jacques Smeets: “De korte pauzes onderweg met mooie voordrachten zorgen voor een extra dimensie aan deze poëtische wandeling.” De zussen Hanneke en Bep wandelen ook elke keer mee.  Bep: "De insteek om onderweg een gedicht voor te dragen was een leuke ervaring welke mij al voor een volgende keer nieuwsgierig maakte. Het werd een echte verrassing; een gedicht in het Frans en een in het Pools!"

Poëzieworkshops

Een ander onderdeel van Gewoon poëzie' zijn de workshops. Als gevolg van de coronamaatregelen worden deze workshops online gegeven. Er staat altijd een thema centraal. Twaalf april zijn dat sonnetten en acht juni koppelen het gedichten maken aan de impressies die locaties geven. De frequentie is ongeveer een keer per maand. Hopelijk kunnen na de zomer de dichters elkaar ook in het echt ontmoeten. Dat maakt de workshops toch wat menselijker. Het is ook de bedoeling dat we gaan samenwerken met scholen, zowel basisscholen als middelbare scholen. Voor meer informatie en opgeven (gratis), zie: https://jacques416.wixsite.com/gewoonpoezie

Poëzie en ideeën

Iedereen kan met een suggestie of idee komen om activiteiten te ontplooien om met elkaar poëzie te maken, te genieten van poëzie en op bijzondere manieren poëzie te presenteren. Kunnen we dat innerlijke van dichten, de drijfveren of te maken en te schrijven van gedichten verbinden met Mariagewanden/Hoensbroek/Heerlen? Misschien zijn er wel bedrijven die mee willen doen Misschien kunnen we gedichten van bewoners online presenteren gekoppeld aan Google Maps? 

Contact en meer informatie

Wilt u meedoen? Heeft u een idee of een vraag, neem dan contact op met Jacques Giesbertz (info@buzzychain.nl) of via de site van Gewoon Poëzie. 
 

Poëzie
Fotograaf
Pixabay