Vernieuwingsgroep plaatst zitbank voor 50-jarig bestaan

Auteur
Vernieuwingsgroep Beekdaelen

Deze week heeft de Vernieuwingsgroep, samen met IVN Schinnen, een nieuwe bank geplaatst bovenop het uitkijkpunt van de Beukenberg in Oirsbeek. Dit ter herdenking aan Zef Thijssen (oprichter) en Sjaak de Koster (vaandeldrager)  en de viering van ons 50-jarig bestaan.

In de jaren zestig waren er geen landelijke partijen actief in de politiek en voerden de fracties in de gemeenteraad veelal de naam van een persoon.  Zef Thijssen uit Oirsbeek was in die tijd niet gelukkig met het politieke beleid in de gemeente Oirsbeek en hij richtte, met een groep sympathisanten, in 1969 een politieke partij op. Geen “Lijst Thijssen” maar “Vernieuwingsgroep 70” (VG). Dat was vooruitstrevend voor die tijd in Nederland. Mede door de inbreng van beide raadsleden en de ondersteuning van de groepering, veranderde er nogal wat in de voormalige gemeente Oirsbeek. 

In 1981 kwam de herindeling en werd de nieuwe gemeente Schinnen gevormd. Nu gingen er ook landelijk partijen meedoen met de lokale politiek. Zef Thijssen nam in 2002 op eigen verzoek afscheid, zo ook Sjaak de Koster in 2006. Beiden nadat zij 32 jaar raadslid waren geweest. 

Van slechts één zetel bij de start van de gemeente ging het in al die jaren naar zes zetels en daarmee werd de Vernieuwingsgroep zelfs de grootste partij in de voormalige gemeente Schinnen. In 2018 kwam er een nieuwe herindeling en werd de nieuwe gemeente Beekdaelen gevormd. De VG kreeg 6 zetels en is de 2e partij in de gemeente geworden. Volgend jaar maart zijn er weer nieuwe verkiezingen. De tijd zal leren wat de uitslag zal worden.

Bank
Fotograaf
Vernieuwingsgroep Beekdaelen