"Ik moest kiezen: voor het leven of voor mijn eetstoornis"

Mijn naam is Shannon Blezer, ik ben 27 jaar oud en ik ben geboren in Kerkrade. Ik ben opgegroeid in Schinnen, waar ik bekend stond als het meisje dat altijd lachte. Ik was enorm verlegen. Niemand wist wat er zich allemaal achter mijn lach afspeelde. Ik was onzeker over wie ik was, wie ik wilde zijn en over hoe ik er uit zag. Ik voelde me verdwaald in mijn eigen hoofd. Rond mijn dertiende ontwikkelde ik een eetstoornis, anorexia nervosa. De ziekte nam mijn leven over. Ik bracht jaren door in het ziekenhuis en in de eetstoorniskliniek, terwijl mijn leeftijdsgenootjes bezig waren met het vormgeven van hun leven. Ik voelde me steeds verder verwijderd van de normale maatschappij. Ik leefde in mijn eigen eetstoornis-wereldje.

Niemand mocht tot dat wereldje toetreden. Ik hield iedereen op afstand. Ik raakte mezelf totaal kwijt in mijn eetstoornis. Helaas beheerst mijn eetstoornis nog steeds mijn leven. Gelukkig heb ik eindelijk weer het gevoel dat ik begin te leven in plaats van te overleven. Mijn eetstoornis wordt steeds iets minder belangrijk en er komt steeds meer ruimte in mijn leven voor andere dingen.

Sinds een paar jaar lukt het mij pas om openlijk over mijn eetstoornis te praten. Ik heb me er heel lang voor geschaamd. Ik wilde ‘sterk’ zijn en ik durfde niet te praten over mijn gedachtes en gevoelens. Tijdens mijn opnames in het ziekenhuis en in de kliniek, schreef ik ontzettend veel in mijn dagboek. Dit bleek een goede uitlaatklep voor mij te zijn. Ik had echter nooit gedacht, dat wat ik toen allemaal schreef het fundament voor mijn boek zou gaan worden.

Ik besef me nu pas hoe belangrijk het is om te praten over problemen. Naar mijn idee wordt er nog steeds veel te weinig gepraat over mentale problemen. Met mijn boek hoop ik taboes te doorbreken.

Dit was dan ook één van de belangrijkste redenen voor het schrijven van mijn boek: het doorbreken van taboes. Daarnaast wil ik misvattingen over eetstoornissen de wereld uit helpen. Ik wil mensen een kijkje in het leven én een kijkje in het hoofd van iemand met anorexia geven. In mijn boek deel ik niet alleen dagboekfragmenten, maar ook stukken uit mijn medisch dossier. Ik schrijf over het heden, over het verleden én over de toekomst. Ook hebben mijn familieleden hun ervaringsverhalen gedeeld in mijn boek, op deze manier wordt mijn eetstoornis vanuit verschillende perspectieven belicht.

Met mijn boek hoop ik lotgenoten tot steun te zijn, maar ook meer begrip te creëren voor hun naasten. Het schrijven van mijn boek, heeft mijn leven gered. Ik hoop ook het leven van anderen te redden. Anorexia is een sluipmoordenaar.

‘Mijn Eetstoornis en Ik’ is vanaf 26 februari verkrijgbaar via www.mijneetstoornisenik.nl, via de site van uitgever Boekscout www.boekscout.nl en via  www.bol.com

Shannon Blezer
Fotograaf
Kim Booij