Op woensdag 11 januari bezocht gouverneur Emile Roemer de gemeente Voerendaal. Burgemeester Wil Houben en de wethouders Harry Coenen, Guill Delsing, Ruud Braun en Pierre Verbraak ontvingen hem in het gemeentehuis. Daarna bezochten zij samen een aantal plekken in de gemeente waar de gouverneur in gesprek ging met de inwoners en vrijwilligers van Voerendaal. Hij maakte kennis met het bijzondere woonconcept 'Het Andere Wonen' in Klimmen, genoot van een blues-nummer bij het Muziekcollectief Voerendaal en werd meegenomen in de emotionele verhalen van de Oekraïense vluchtelingen. Als afsluiter genoot hij van een etentje verzorgd door vrijwilligers.
Sociale cohesie is belangrijk voor de leefbaarheid in de gemeente Voerendaal
En die cohesie ontstaat niet vanzelf. Daar moet je moeite voor doen. Dat was de boodschap van niet alleen de vele vrijwilligers, maar ook van de Burgemeester en Wethouders van Voerendaal. Doordat we op verschillende plekken welkom waren konden we de gouverneur kennis laten maken met Voerendaal, het verenigingsleven, de verschillende manieren van zorg, haar inwoners en de vele vrijwilligers. In Voerendaal staan we voor veel mooie uitdagingen die we samen aan de gouverneur hebben laten zien.
Het diner vond plaats in één van de Burgerijen. Binnen de Burgerijen zijn 27 initiatieven actief op allerlei verschillende vlakken. Mensen uit de gemeenschap die voor elkaar zorgen en helpen en het samen gezellig maken. Emile Roemer mocht letterlijk proeven aan de vruchten die dit afwerpt. De Voerendaalse Mannen achter de pannen en de Mannen va Gen Berg kookten samen voor de gouverneur. De dames van Ubachsberg zorgden voor de tafelaankleding en een gezellige sfeer in het MFC De Auw Sjoeël. Sociale Cohesie in de puurste vorm. Zo ervoer meneer Roemer het ook:
"Ik heb genoten van een fantastisch programma. Op de plekken die ik bezocht werden de echte verhalen verteld die een diepe indruk achter laten. Vandaag zag ik weer hoe belangrijk het is dat we voor elkaar zorgen. Samen zetten we onze schouders eronder. De chauffeurs van de buurtbus die mij vandaag rondreden vertelden mij ook dat ze niet alleen maar inwoners vervoeren en de boodschappen brengen. Ze komen ook achter de voordeur en kunnen zo snel problemen signaleren."
Zelfstandig wonen met goede, liefdevolle zorg binnen handbereik, het kan heel goed samen
De gouverneur maakte kennis met het woonconcept 'Het Andere Wonen' in Klimmen. Daar zag hij hoe mensen met een 'reguliere' beurs op een vertrouwde plek oud kunnen worden. Samen met hun partner, omringd door liefdevolle oprechte en goede zorg op maat. Theo en Kitty Heuts vertelden de gouverneur over hun andere manier van zorgen voor (dementerende) ouderen. "Er is hier maar weinig dat niet kan", vertelde Theo. "Wij denken zo veel mogelijk in oplossingen." Meneer Roemer is duidelijk onder de indruk van de inzet en passie waarmee dit echtpaar dit concept heeft uitgerold in Klimmen. "Een mooi voorbeeld van hoe je op een mooie manier oud kunt worden".
De kracht van een bruisend verenigingsleven zijn de vele vrijwilligers
Bij het Muziekcollectief Voerendaal mogen we even onze zorgen opzij zetten. Of toch niet? Er wordt met passie een blues-nummer gespeeld. Het bestuur van het muziekcollectief vertelt over de geschiedenis van 40 jaar muziekcollectief. Maar de voorzitter, Cor Ars, uit ook zijn zorgen. Net zoals bij andere verenigingen worden de bestuursleden een dagje ouder. Er staan helaas niet veel opvolgers te trappelen om een bestuursfunctie over te nemen. De gemeente is zich er dan ook van bewust dat dit aandacht nodig heeft zodat de verenigingen toekomstbestendig zijn.
De kleine gemeenschap Ransdaal heeft een heel groot hart
Na het bezoek aan het muziekcollectief werd de kantine van Ransdaal bezocht. Daar werd de gouverneur ontvangen door de Oekraïense vluchtelingen en Marianne Winthagen. Na een bezoek met veel muziek overheerste hier vooral stilte. Stilte omdat de gouverneur diep onder indruk was van de verhalen van de gevluchte mensen. Geëmotioneerd vertelden de Oekraïners hoe zij hun gebombardeerde, brandende huis snel moesten verlaten. Indrukwekkende verhalen. De vluchtelingen spraken meermaals hun dank uit aan Nederland, de gemeente Voerendaal, de Ransdaalse gemeenschap én Marianne Winthagen. De manier waarop zij hier zijn opgevangen is buitengewoon.
Marianne Winthagen is de drijvende kracht achter het initiatief "Ranzel Hulp Oekraïne". Marianne zorgde samen met de Ransdaalse gemeenschap voor een huis, interieur en kleding voor de vluchtelingen. En samen doen ze nog meer; Doktersbezoeken, tandarts, ziekenhuis, voorzieningen voor de mensen met een handicap, de weg naar werk, alles is al een keer geregeld in de afgelopen 9 maanden.
Wil Houben, burgemeester van Voerendaal voegt toe: "Wij zijn er als gemeente Voerendaal trots op dat we Emile Roemer te gast hadden. Met veel plezier hebben we hem kennis laten maken met Voerendaal in al haar facetten. We zijn de vele inwoners en vrijwilligers die mee werkten aan deze mooie dag dankbaar. Zij hebben hun eigen, persoonlijke verhaal heel mooi overgebracht."
