Nieuwe naam voor ondersteuning inwoners Beekdaelen

De cliëntondersteuners in Beekdaelen hebben een nieuwe naam! Zij heten voortaan meedenkers.

Waarom een nieuwe naam?
De term cliëntondersteuning is voor veel mensen onduidelijk. Wat is het precies? Wat heb je er als inwoner aan? En bij wie kun je terecht? Om de cliëntondersteuning goed bij inwoners onder de aandacht te brengen, is gekozen voor een duidelijkere naam: de meedenkers. Deze nieuwe naam geeft veel beter, in één eenvoudig woord, weer wat je er als inwoner aan hebt.

Wethouder Peter Janssen: "Gemeente Beekdaelen is sinds het voorjaar van 2020 'koplopergemeente cliëntondersteuning'. We vinden het als gemeente erg belangrijk dat deze onafhankelijke en voor onze inwoners kosteloze ondersteuning, goed geregeld is. Dat doen we uiteraard samen met de instanties die de onafhankelijke cliëntondersteuning uitvoeren in Beekdaelen, zijnde MEE Zuid-Limburg, KBO Limburg en CMWW. We hebben de afgelopen jaren mooie vooruitgang geboekt en de cliëntondersteuning in Beekdaelen doorontwikkeld. De cliëntondersteuning is goed geregeld in onze gemeente. Maar daar heb je weinig aan, als inwoners niet weten dat het bestaat en het niet kunnen vinden zodra ze ondersteuning nodig hebben. Ook daar moest nog iets aan gedaan worden. Daarom introduceren we nu de nieuwe naam en gaan we inwoners daar ook breed over informeren."

Wat doet een meedenker?
Iedereen loopt weleens tegen een situatie of probleem aan waar je alleen lastig uitkomt. Het is dan fijn als er iemand met je meedenkt en je helpt om zaken weer op orde te krijgen. Dat kan een familielid of kennis zijn, maar je kunt ook de kosteloze hulp van een meedenker inschakelen.

De meedenkers van MEE Zuid-Limburg, KBO Limburg en CMWW zeggen daarover: "De meedenker behartigt de belangen van de inwoner die ondersteuning nodig heeft en werkt om die reden onafhankelijk. Daar zit ook de kracht: de meedenker staat letterlijk náást de inwoner. Een meedenker kan een inwoner op allerlei gebieden ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van hulp voor thuis, advisering bij geldproblemen of schulden, ondersteuning bij vragen over wonen en werk, of hulp als je je eenzaam voelt of weer mee wil doen in de maatschappij."

Elke inwoner kan gebruik maken van deze ondersteuning, de meedenkers zijn er voor de jeugd en ouderen en iedereen daartussen. Een meedenker helpt je vragen of problemen helder te krijgen, kan meegaan naar een gesprek met een instantie, aansluiten bij een ondersteuningsgesprek, of denkt mee over passende ondersteuning of hulp. Voorbeelden van waar een meedenker bij kan helpen vind je op de website. Of bel de meedenkerstelefoon via 088–0102222. Ongeacht waar je mee zit, neem contact op met een meedenker. Je staat er echt niet alleen voor!

Folder Meedenkers
Fotograaf
Gemeente Beekdaelen