Heerlen pakt schaarste betaalbare huurwoningen aan

Heerlen wil met een huisvestingsverordening de schaarste aan goedkope huurwoningen aanpakken. Een voorstel hiertoe wordt voorgelegd aan de gemeenteraad op 23 februari. Met de huisvestingsverordening kan de gemeente woonruimte eerlijker verdelen en toewijzen aan personen met een economische of maatschappelijke binding. De verordening geldt voor huurwoningen van particuliere verhuurders met een huur onder €678,66 (grens voor 2022).

In de huursector zijn de wachtlijsten en wachttijden voor goedkope huurwoningen hoog. En zowel de wachtlijst als de wachttijd groeien. Dit neemt nog meer toe doordat starters op de koopwoningen-markt door de gestegen prijzen en beperkte beschikbaarheid zijn aangewezen op een huurwoning. Daarnaast wordt de schaarste op de Heerlense woningmarkt versterkt door mensen die in Heerlen een woning zoeken maar daar geen specifieke economische of maatschappelijke binding mee hebben. Om de doorstroming te bevorderen voert de gemeente het voorrangsbeleid voor huishoudens met een binding met Heerlen of de regio in.

Gespannen woningmarkt

De woningmarktcrisis leidt ook in Heerlen tot spanningen op de woningmarkt. Wethouder Jordy Clemens vindt meer sturing op deze markt daarom noodzakelijk. "De huisvestingsverordening is een van de instrumenten die we inzetten. Om overlast in de omgeving en erbarmelijke woonomstandigheden te voorkomen besloten we eind januari ook al dat er geen onzelfstandige woningen, zoals kamerverhuur, meer bij mogen komen. Nu grijpen we in om betaalbare huurwoningen voor onze inwoners beschikbaar te houden en de doorstroming te bevorderen."

Sleutels huis
Fotograaf
Pixabay