IVN Kerkrade organiseert lezing over het Eifelgebied

Op dinsdag 15 februari verzorgt Olaf Op den Kamp voor IVN Kerkrade een lezing over de Eifel. De Eifel is een uitgestrekt natuurgebied net over de Nederlandse grens. Het bestaat uit een grote diversiteit aan biotopen en landschappen.

We beginnen in de Noord-Eifel. Hier zien we het Klauser Wäldchen met zijn fraaie voorjaarsflora, de zinkgraslanden rondom Stolberg met Zinkviooltje, Engels gras en Blaassilene en vele dagvlinders, het heggenlandschap bij Monschau met zijn beukenhagen en het Nationaal Park Eifel met zijn stuwmeren, eikenbossen met Middelste bonte spechten en beukenbossen waar eeuwenlang de houtskoolmeilers rookten komen aan bod.

Daarnaast is er aandacht voor de Kalkeifel. Hier zien we de kalkgraslanden met veel soorten orchideeën, Rozenkransje en Paardenhoefklaver. De vlinderwereld hier is weer heel anders met bijzondere soorten als de Sleutelbloemvlinder en de Steppeparelmoervlinder. En in de beukenbossen groeit hier door de kalkrijke bodem een rijke voorjaarsflora met soorten als Bolletjeskers, Rood peperboompje en Lenteklokje. Daarnaast liggen er veel leuke stadjes en dorpen zoals Kornelimünster, het vakwerkdorpje Monschau, Blankenheim met de bron van de Ahr en het vestingstadje Nideggen. In deze lezing dus een leuke mix van natuur, geologie en cultuur.

Aanmelden verplicht via ivn.kerkrade@gmail.com. Het tonen van een QR-code is noodzakelijk bij het bezoeken van de lezing en er kunnen maximaal 30 personen deelnemen.
Aanvang: 19.30 uur in het Sjevemethoes, Sint Pieterstraat 3, 6463 CS Kerkrade.

Monschau Olaf Op den Kamp
Fotograaf
Olaf Op den Kamp