Aikido-lessen in Gemeenschapshuis 't Wouves

Aikido is een zelfverdedigingskunst waarbij de kracht van de aanval wordt gebruikt als basis voor de verdediging. Aikidotechnieken gaan nooit in tegen de kracht en intentie van een aanvaller, maar maken er juist gebruik van om de aanval te neutraliseren. De training (DO) richt zich op de ontwikkeling van lichamelijke en geestelijke balans (AI) door het efficiënt uitvoeren van technieken met gevoel voor timing en een optimale ademhaling (KI).

Aikido is gericht op persoonlijke ontwikkeling en kent geen wedstrijden. Aikido is geschikt voor alle leeftijden omdat in aikido zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van spierkracht.

  • Training zonder competitie
  • Geschikt tot hoge leeftijd
  • Voor mannen en vrouwen
     

In aikido wordt, naast het oefenen van verdedigingstechnieken tegen ongewapende en gewapende aanvallers (ontwapeningstechnieken), ook aandacht besteed aan het leren omgaan met de traditionele oefenwapens van de samoerai: het mes (tanto), de stok (jo) en het houten zwaard (boken). Het hanteren van de stok en het zwaard helpen zowel bij het aanleren van een adequate houding, als ook om uit de lijn van de aanval te bewegen. Het trainen met de wapens verdiept het inzicht in de timing en focus van de aikido technieken. 

Aikido in Gemeenschapshuis 't Wouves in Ransdaal is volgens de stijl van het Klassiek Aikido. Een stijl die gericht is op de fysieke maar ook mentale en spirituele aspecten van het menselijk welzijn. Verder is ons technieken leerplan zeer uitgebreid. Aikido is een levensweg, het vraagt een leven om je alles eigen te maken. Op dit moment wordt er hoofdzakelijk met de wapens getraind vanwege het afstand houden. De krijgskunst is echter gebaseerd op training zonder wapens zoals men dat van Judo kent. De wapens zijn er om de lichaamstechnieken te verduidelijken.

Er wordt getraind van 19-20 uur (beginners) en 19-22 uur (gevorderden) op de vrijdag. De club hoopt zodra de lockdown voorbij is weer van start te kunnen gaan.

Gezien de landelijke regels op corona beleid dient iedereen in het bezit te zijn van een geldige QR-code die gecontroleerd zal worden bij binnenkomst, en zijn alle regels van kracht die door het RIVM zijn opgesteld voor binnensport.

Men kan zich aanmelden door te bellen naar 0644782278 of mailen naar info@shugyo-kan.nl

Aikido in Ransdaal
Fotograaf
Paul de Gruiter