Kasteel Hoensbroek wint VriendenLoterij Museumprijs

Kasteel Hoensbroek is de winnaar van de VriendenLoterij Museumprijs 2021, binnen het thema 'digitaal verhaal'. Met een overtuigende 41 procent van de publieksstemmen toonde Kasteel Hoensbroek zich de publieksfavoriet. Dankzij het winnen van de prijs verzekert het museum zich van een bijdrage van 100.000 euro om zijn museumdroom te realiseren. De andere twee genomineerden, Museum Volkenkunde Leiden en het Amsterdam Museum, eindigden met respectievelijk 37 procent en 22 procent van de stemmen op de tweede en derde plaats.

De Museumprijs heeft ieder jaar een ander thema. Dit jaar staat de prijs in het teken van een 'digitaal verhaal'. Het museum dat zich het meest onderscheidt door de inzet van digitale middelen om haar verhaal te vertellen wordt in de schijnwerpers gezet.

Donderdagochtend werd Kasteel Hoensbroek via een live-verbinding vanuit de studio van Koffietijd verrast door Cathelijne Broers, directeur van Prins Bernhard Cultuurfonds. Zij maakte de winnaar van 2021 tijdens de uitzending bekend.

Cathelijne Broers: "De manier waarop Kasteel Hoensbroek digitale middelen inzet is, zeker gelet op het formaat van het museum, heel indrukwekkend. Kasteel Hoensbroek weet bezoekers online terug te brengen naar Middeleeuwse sferen en zo te verleiden tot een bezoek aan het fysieke kasteel. Het laat daarbij zien dat je met enthousiasme, bevlogenheid en een topteam aan medewerkers en vrijwilligers veel van de grond kunt krijgen. Een waar voorbeeld voor vele andere musea en kastelen!"

Hans Thuis, museumdirecteur Kasteel Hoensbroek, reageert enthousiast op het winnen van de prijs. "Het is geweldig dat het publiek ons als favoriet uitroept. En met de bijdrage kunnen we onze droom realiseren. We willen alle generaties met de modernste mediamiddelen koppelen aan ons erfgoed. We laten als het ware de kasteelbewoners van de afgelopen eeuwen zelf hun verhalen vertellen. Zo brengen we op een moderne manier het verleden naar het heden. We kunnen hiermee de bezoekers van Kasteel Hoensbroek een nog mooiere ervaring bezorgen."

Het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterij (voorheen BankGiro Loterij) reiken jaarlijks in samenwerking met de Museumvereniging de VriendenLoterij Museumprijs (voorheen BankGiro Loterij Museumprijs) uit. De prijs is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland. Eerdere winnaars zijn: Naturalis Biodiversity Center (2020), Stedelijk Museum Schiedam (2019), Maritiem Museum Rotterdam (2018), Textielmuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).

Kasteel Hoensbroek
Fotograaf
Pixabay