Succesvolle aanpak drugsoverlast rond Saffierflat

De gemeente Heerlen boekt succes met het terugdringen van de overlast in de Saffierflat in de wijk GMS. In 2018 kocht Wonen Limburg de flat op en samen met de politie en de gemeente werd succes geboekt in de aanpak van de overlast.

In het kader van Hartslag 2.0 werd de overlast in en om het appartementencomplex op de hoek Saffierstraat/Sittarderweg teruggedrongen. "Een deel van de bewoners werd verhuisd en waar nodig werd daaraan ook noodzakelijke zorg gekoppeld. De tweede stap is dat de flat wordt opgeknapt. Met een flink aantal werkzaamheden maakt Wonen Limburg het gebouw klaar voor de toekomst", meldt een persbericht van de woningcorporatie.

De GMS-buurt is jarenlang een bron geweest van overlast en onveiligheid. Vorig jaar was de gemeente het beu en investeerde fors in maatregelen. "Met het Maankwartier heeft Heerlen aangetoond dat een radicale omslag voor een wijk mogelijk is. Diezelfde kwaliteit, creativiteit en durf willen we nu in GMS laten zien", vertelde wethouder Jordy Clemens in het Algemeen Dagblad.

Vorig jaar tekenden woningcorporaties en de gemeente een intentieovereenkomst om de lange lijst met problemen van de wijk Grasboek-Musschemig-Schandelen op te lossen. Kostenplaatje: 2,7 miljoen euro.

De Saffierflat was koploper in het bezorgen van overlast. Veel bewoners kampen met psychische problemen, drugsproblematiek, drugshandel en geluidsoverlast. Drie jaar geleden klaagden omwonenden steen en been over luidruchtige dronken taferelen op balkons. Voor buurtbewoners was de maat toen vol en burgemeester Emile Roemer ondernam actie.

Op 21 en 22 september zijn de buurtbewoners met een nieuwsbrief en inloopavonden geïnformeerd over de plannen. Wonen Limburg hoopt in februari 2022 te kunnen starten met de verbouwing. Eind 2022 is de verbouwing dan afgerond en kunnen de appartementen opnieuw verhuurd worden.

Logo Wonen Limburg