Broekland College op virtueel bezoek in Indonesië voor levensreddend waterproject 

Het is een moeilijk schooljaar geweest dit jaar in Nederland, maar in Indonesië heeft dit jaar nog harder toegeslagen. De tweede klas MAVO van Broekland College besloot om het jaar af te ronden met een virtueel bezoek aan een Indonesische dorpsfamilie met het idee om elkaar goed te leren kennen, en tegelijkertijd een permanente levensveranderende bijdrage te leveren aan de familie. 

In Nederland hebben wij net aan den lijve klimaatverandering ondervonden met overstromingen, en in Indonesië hebben de mensen dit nu al meer dan 10 jaar gevoeld met steeds langere droge periodes en putten die steeds langer leegstaan. Betaalbare water-recycling is dus van vitaal belang, zeker omdat de bestaande sanitaire voorzieningen in Indonesische dorpen een nationale ramp zijn die leiden tot de dood van 400 kinderen iedere dag, terwijl 4 van de 10 Indonesische kinderen ondervoed zijn (beiden veroorzaakt door chronische diarree die op zijn beurt veroorzaakt wordt door slechte sanitaire voorzieningen). 

Er is sinds kort een oplossing voor dit sanitaire probleem, de zogeheten Safe Water Garden (SWG). Ontwikkeld door een groep van Nederlandse en Aziatische universiteiten onder leiding van Marc van Loo, een Nederlander die in Singapore woont en die een resort heeft in Indonesië dat uitgeroepen is tot wereld’s beste eco resort (LooLa Eco Adventure) is de SWG een heel compact, goedkoop en onderhoudsvrij sanitair systeem dat door de dorpelingen zelf kan worden aangelegd in een dag, en dat ook officieel erkend is door de Indonesische overheid. 

De Broekland College studenten gingen op virtueel bezoek (via Zoom) bij de familie van Meneer William, vader van drie kleine kinderen en met een zwangere vrouw, en niet alleen hielpen ze daar mee met de aanleg van de SWG, maar tegelijkertijd legden ze een watertoren (stromend water) aan en gaven een Nazava filter, ook een Nederlandse uitvinding die heel goedkoop het water uit de put om filtert in super schoon drinkwater. De studenten gaven ook een prachtige introductie over Nederland en hoe wij met water omgaan in Nederland plus ze hadden een heel leuk filmpje over hun eigen school gemaakt dat prima aansloeg.

Indonesische dorpsmensen zijn in het begin altijd een beetje verlegen maar ze zijn heel warm en vriendelijk en ze kwamen heel snel los door de leuke en persoonlijke vragen van Broekland’s studenten. Na twee halve dagen was er een emotioneel afscheid waarbij meneer William en de studenten beiden de hoop uitspraken dat ze elkaar in de nabije toekomst in den lijve kunnen ontmoeten. 

Deze virtuele reizen worden in Nederland aangeboden door Diogenes reizen, en Broekland College heeft een stukje geschiedenis geschreven door als eerste Nederlandse school zo’n reis op te pakken. Maar zoals leraren Erik Molnar en Esther Donners zeggen: “Dit was een geweldige ervaring voor onze kinderen, en wij raden deze reis van harte aan voor andere scholen”. 

Achtergrond over Marc van Loo 

Dr Marc van Loo is een Nederlander die na z’n studie in 1988 een jaar lang met een rugzak rondtrok in Azie, waar hij totaal verknocht raakte aan Indonesië. Hij besloot terug te keren naar Azië om een resort op te richten dat de talenten van authentieke lokale Indonesische mensen zou etaleren voor een eco-bewust internationaal publiek.  

Daad bij woord voegend, keerde Marc in 1991 terug naar Singapore (heel dicht bij Indonesië) om daar z’n promotie in de kosmologie af te maken, maar merkte toen dat er niet echt veel banen waren voor kosmologen en werd wiskunde- en natuurkundedocent aan universiteiten en scholen in Singapore! Na een paar jaar had hij voldoende verdiend om samen met z’n vrouw Isabelle Lacoste z’n resort te starten, LooLa geheten (een samentrekking van de namen en ook de naam van een mooie lokale schelp). Ze gebruikten hun kennis als leerkrachten om zich voornamelijk te richten op schoolreizen, en prachtige ecu-eco reizen aan te bieden (met veel gemeenschaps- en avontuurlijke activiteiten) en te laten zien dat lokale mensen echt een wereldklasse ecoresort kunnen runnen. 

Dat lukte, want LooLa werd in 2012 bekroond tot beste ecoresort in Azië en in 2015 tot beste ecotourisme operator in de wereld. We gebruikten die eco-accolades om met de hulp van geld van de Nederlandse overheid en samen met Nederlandse, Singaporese en Indonesische universiteiten in 2016 een sanitatiesysteem van UNICEF te optimaliseren. Dat geoptimaliseerde systeem heet de Safe Water Garden, en de Indonesische overheid keurde het in 2019 goed als onderdeel van hun nationale standaards, waarmee de SWG officieel ’s wereld’s meest kost-efficiente sanitatiesysteem werd, zie https://safewatergardens.org/cost-efficiency/    

Tijdens COVID werd LooLa opnieuw pionier en we ontwierpen onze virtuele ecoreizen die we nu met heel veel plezier samen met Diogenes aanbieden! 

De Broekland College studenten gingen op virtueel bezoek (via Zoom) bij de familie van Meneer William
Fotograaf
Esther Donners