Historie turnvereniging GV Balans start voor de Eerste Wereldoorlog

Auteur
GV Balans

De historie van één van de grootste turnverenigingen in Parkstad, is er een van vóór de Eerste Wereldoorlog en wel van Gymnastiek Vereniging Balans, aangesloten bij de KNGU als ook NOC*NSF, Uniek Sporten en Ik Kan Sporten Parkstad. De vereniging heeft een rijke historie en is ontstaan uit een fusie met Eendracht Kerkrade, KDV Bleijerheide en RAP Chevremont en heeft een ontstaansrecht van 6 oktober 1906.

In 1993 nam Gymnastiek Vereniging Eendracht, destijds met voorzitter Hub Bremen, het initiatief om te polsen bij de collegaverenigingen of er een mogelijkheid bestond om samen te werken of om zelfs te fuseren. Na een aarzelend begin leidden deze contacten in 1994 tot de fusie tussen RAP en Eendracht. De eerste plannen voor een turnaccommodatie lagen toen bij de gemeenteraad en na goedkeuring van deze plannen sloot ook KDV zich aan en ontstond in 1995 Gymnastiek Vereniging Balans Kerkrade met als rechtspersoon de oudste vereniging met oprichtingsdatum 1906, het jaar waarin KDV werd opgericht.

In 2002 kwam de fusie tot stand tussen GVBALANS en RKTVKaalheide waarbij de naam GV BALANS gehandhaafd bleef. De vereniging werd ruim 40 jaar geleid door inmiddels ere-voorzitter Hub Bremen, opgevolgd door waarnemend voorzitter Jan Bremen als ook Rob Bremen. Inmiddels zijn we in 2021 en gaan we sinds de ALV van 24 oktober 2020 verder met voorzitter Lars Schmitz.

Lars is mede-eigenaar van het IT-bedrijf Etesian ('a fresh wind in IT') met 3 vestigingen in o.a. Amsterdam, Eindhoven en het hoofdkantoor in Kerkrade. Naast zijn zakelijke ambities heeft Lars ook sportieve ambities die hij graag meervoudig wilt gebruiken om de vereniging samen met de technische afdeling, bestuursleden, leiding en hulpleiding naar een hoger niveau te tillen. Echtgenote Sonja Schmitz, voormalig turnster van KDV Bleijerheide als ook nationaal turnster, is hoofdleiding kleuters en begeleidster van het Jong Talent Programma binnen GV BALANS. Beiden zijn ze de ouders van 3 kinderen, waarvan er 2 turnen.

De sportieve, maar ook zakelijke inzet leidt ertoe dat we de (technische) visie hebben omgezet in een toestellenlijst. Deze is opgezet door onze hoofdtrainster Esther Hertog, om zo in samenwerking met de gemeente Kerkrade als ook de nieuwe exploitant Sportfondsen onze sportieve ambitie te kunnen waarmaken om zowel kwalitatief als kwantitatief te groeien met als doel 500 leden.

Wat maakt de vereniging zo uniek en draagt ertoe bij dat we in een vergrijsde omgeving en in een periode waarin we meer gesloten dan open waren toch groeien? 'Het zal ongetwijfeld een combinatie zijn van vele facetten,' laat Lars weten, 'van de rijke historie, de ligging, het turncentrum maar bovenal de enorme gedrevenheid en inzet van het bestuur en onze leiding om iedereen te laten sporten en te laten ervaren hoe fijn het is om te bewegen. Wij denken niet in problemen maar in oplossingen. Sporten op je eigen niveau voor zowel de wedstrijdsport als recreatieve sport, het is mogelijk bij onze vereniging!'

Lid worden of een proefles? Neem contact op met onze secretaris Vivian Reul-Augenbroe; v.reul@gvbalans.nl of 045-5452758

Lars Schmitz
Fotograaf
GV Balans